Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut demisia premierului Arseni Iaţeniuk
0Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut marţi demisia premierului Arseni Iaţeniuk şi pe cea a procurorului general, ambii criticaţi intens pentru întârzierea aplicării reformelor, relatează agenţiile de presă AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Procurorul general şi-a dat la scurt timp demisia.
UPDATE 19.55 Procurorul general al Ucrainei a demisionat (presă)
Procurorul general al Ucrainei, Viktor Şokin, şi-a prezentat demisia, scrie marţi ziarul Ukrainska Pravda, după ce preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut acestuia să renunţe la funcţie, relatează Reuters.
„Şokin a demisionat“, scrie ziarul citând o sursă sub rezerva anonimatului. Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Şokin a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, notează Agerpres.
Procurorul general Viktor Şokin, a cărui demisie este de mai mult timp solicitată atât în ţară, cât şi de occidentali, este un apropiat al actualului preşedinte, acuzat că nu face nimic pentru a combate corupţia omniprezentă, respectiv că acoperă acest flagel atunci când ar putea fi afectate interesele oligarhilor apropiaţi puterii.
„Preşedintele le-a cerut procurorului general şi prim-ministrului să plece pentru a restabili încrederea în putere“, a scris pe Twitter Sviatoslav Ţegolko, purtătorul de cuvânt al şefului statului ucrainean.
Practic, după ce i-a cerut explicit demisia procurorului general Viktor Şokin, Poroşenko a apreciat că „aceeaşi parametri ar trebui aplicaţi şi guvernului“, în condiţiile în care „societatea a decis cu claritate că au existat mai multe greşeli decât realizări şi că nu mai are încredere în miniştri“.
În urma cererii şefului statului, procurorul general al Ucrainei, Viktor Şokin, şi-a prezentat demisia, scrie marţi ziarul Ukrainska Pravda.
Totuşi, soarta celor doi va fi decisă de Rada Supremă (Parlamentul ucrainean).
În acelaşi timp, Petro Poroşenko a exclus, într-un comunicat, scenariul alegerilor legislative anticipate, subliniind că un nou cabinet ar trebui format de coaliţia prooccidentală actuală.
Premierul Arseni Iaţeniuk, în funcţie de doi ani, a fost foarte criticat în ultimele luni pentru insuficienţa reformelor efectuate şi pentru faptul că ar fi luat apărarea oligarhilor. El riscă să se confrunte cu o moţiune de cenzură marţi, în Rada Supremă, când se dezbate raportul de activitate al Guvernului pe 2015. Potrivit Reuters, ar fi necesare 150 de voturi pentru a trece o moţiune de cenzură.