Preşedintele Germaniei, lovit în cap cu un ou aruncat spre omologul său ceh la aniversarea a 25 de ani de la „Revoluţia de Catifea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ceh Milos Zeman a fost atacat cu ouă la aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea
Preşedintele ceh Milos Zeman a fost atacat cu ouă la aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, aflat în vizită la Praga unde a participat la ceremoniile consacrate aniversării a 25 de ani de la „Revoluţia de Catifea“, a fost lovit în cap cu un ou aruncat de un protestatar spre omologul său ceh, Milos Zeman, relatează AFP.

"În cursul unei ceremonii desfăşurate la Praga, preşedintele Gauck a fost lovit în cap. A fost puţin tulburat de şoc, dar şi-a desfăşurat programul normal", a declarat Jiri Ovcacek, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Cehiei. Şeful statului ceh a prezentat scuze pentru incident. 

Milos Zeman a fost huiduit de protestatari, care îi reproşează orientarea prorusă şi limbajul vulgar.

A 25-a aniversare a „Revoluţiei de Catifea“ din fosta Cehoslovacie a fost marcată la Praga de circa 20 de mitinguri sau manifestaţii. Dintre acestea a ieşit în evidenţă demonstraţia care a reeditat-o pe cea de pe 17 noiembrie 1989. 

Cei circa 5.000 de participanţi au protestat împotriva actualului preşedinte Milos Zeman, acuzat că este prea apropiat de Rusia, el susţinând poziţia Moscovei când Uniunea Europeană a impus acesteia din urmă sancţiuni pentru acţiunile împotriva Ucrainei. 

În plus, Zeman a minimalizat importanţa protestului studenţesc din anul 1989, pe care l-a calificat 'unul dintre numeroasele (proteste) din acei ani', atitudine ce i-a atras şi noi critici.

Premierul social-democrat Bohuslav Sobotka,împreună cu mai mulţi membri ai cabinetului său de centru-stânga, a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria participanţilor la manifestaţia studenţească desfăşurată în centrul capitalei Praga, în seara de 17 noiembrie 1989, reprimată brutal de forţele de ordine.

Acea manifestaţie a declanşat demonstraţii de amploare, ce au condus la „Revoluţia de Catifea“, în urma căreia regimul comunist s-a prăbuşit şi disidentul Vaclav Havel avea să devină preşedinte pe 29 decembrie 1989.

Însă tot mai mulţi cehi cred acum că idealurile revoluţiei lor paşnice de atunci, precum apărarea drepturilor omului, au fost eclipsate de problemele economice. 

Însă fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus a subliniat la această aniversare că 17 noiembrie a fost „o zi cheie pentru noi şi pentru o întreagă generaţie, atât aici (în Cehia), cât şi în Slovacia“, el cerând ca acel moment să nu fie uitat şi semnificaţia lui să nu fie schimbată de nimeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite