Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia a fost pus în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir FOTO Reuters
Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir FOTO Reuters

Preşedintele entităţii croato-musulmane din Bosnia, Zivko Budimir, suspectat că a primit mită pentru a graţia mai mulţi deţinuţi, a fost pus în libertate, după o lună de arest preventiv, la decizia Curţii Constituţionale, a anunţat sâmbătă o sursă judiciară, citată de AFP.

"Tribunalul a apreciat că cererea Parchetului privind arestarea preventivă a lui Budimir şi a altor patru persoane, este fără fundament", a declarat presei o purtătorare de cuvânt a Tribunalului de Stat bosniac, Aida Delic Volos.

Sesizată de avocaţii lui Budimir, Curtea Constituţională a ordonat vineri acestui tribunal să îşi reconsidere decizia de punere în arest a omului politic, evocând "încălcarea standardelor" în dosarul prezentat de Parchet.

Budimir, în vârstă de 50 de ani, om politic croat din Bosnia, este în conflict deschis cu noua majoritate parlamentară din cadrul Legislativului entităţii, care a îndepărtat formaţiunea sa de la putere în iunie 2012 şi îi cere demisia. De atunci, folosindu-se de prerogativele pe care le are, el a blocat o remaniere a Guvernului.

El a părăsit vineri seara închisoarea din Mostar (sud), unde a fost deţinut de la arestarea sa, la 26 aprilie, în cadrul unei operaţiuni "împotriva corupţiei şi crimei organizate".

Împreună cu cei patru coacuzaţi, între care unul dintre consilierii săi, el este acuzat de Parchet că a primit "mită şi a încălcat legea privind graţierea acordată de preşedinte".

"Nu ştiu de existenţa vreunei grupări criminale. În ceea ce priveşte graţierile, iau deciziile după cum îmi dictează conştiinţa", a declarat Budimir la ieşirea din închisoare.

Potrivit presei locale, între mai 2011 şi decembrie 2012, Zivko Budimir a acceptat 162 dintre cele 435 de cereri de graţiere. Unele dintre aceste dosare se referă la persoane care aparţin mediilor mafiote.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este divizată în două entităţi, una sârbă şi una croato-musulmană, care sunt unite de instituţii centrale slabe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite