Portughezii dau cinci miliarde de euro pentru a salva Banca Sfântul Duh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Lisabona a alocat 4,9 miliarde de euro de la bugetul de stat pentru a salva de la faliment grupul bancar Espirito Santo, al treilea ca mărime din sistemul bancar spaniol. Naţionalizarea băncii vine la doar câteva luni după ce Portugalia a finalizat un acord de urgenţă încheiat cu FMI şi UE în 2011, la apogeul crizei economice care ameninţa să îngenuncheze întregul sector financiar portughez.

Portughezii au făcut eforturi enorme pentru a evita acest scenariu. Guvernul de la Lisabona a introdus măsuri de austeritate drastice, care au scos în stradă peste 300.000 de persoane în vara lui 2010. Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 5%, Taxa pe Valoarea Adăugată a fost majorată de la 20 la 23%.

Impozitul pe venit şi cel pe profit au crescut cu 1,5 puncte procentuale. De asemenea, planul pe termen lung prevede ca bugetul Ministerului Apărării să fie diminuat cu 40% până în 2013. 

Înainte de a recunoaşte că au rămas fără soluţii, guvernanţii portughezi au continuat să îngroape statul în datorii. Cu numai câteva ore înainte de apelarea la finanţatorii externi, Ministerul de Finanţe de la Lisabona a vândut obligaţiuni guvernamentale în valoare de un miliard de dolari. Pentru a convinge investitorii să cumpere bondurile, portughezii s-au oferit să plătească o dobândă de 6%, cu mult peste media europeană şi dublu faţă de dobânda pe care o va avea împrumutul de la UE şi FMI. 

Deja, portughezii au început să ceară concesii precum cele acordate Greciei. 

Portugalia a cerut renegocierea termenilor împrumutului de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro primit în primăvară de la UE şi FMI, după ce Grecia a primit în mai multe rânduri astfel de concesii. 

Pedro Passos Coelho, premierul portughez, a cerut „mai multă flexibilitate“ din partea creditorilor internaţionali pentru ca supraîndatorata economie portugheză să poată ieşi din recesiune, transmite publicaţia britanică „Financial Times“. 

„Vom propune câteva ajustări pentru programul de asistenţă financiară şi economică de care beneficiem, astfel încât a acesta să ţină cont de realitatea economică şi evoluţia principalelor variabile economice“, a declarat Coelho la o întâlnire a liderilor din America Latină şi Paraguay, care a avut loc la sfârşitul anului trecut. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite