Polonia nu mai vrea pe axa Bruxelles-Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Witold Waszczykowski Foto: AFP
Witold Waszczykowski Foto: AFP

Polonia, care pare să-şi răcească tot mai mult relaţiile cu Bruxelles-ul şi Berlinul, a început să îndulcească tonul în ceea ce priveşte cerinţele Marii Britanii de limitare a drepturilor migranţilor din statele comunitare. Dar nu fără a primi ceva în schimb.

Mai precis, autorităţile de la Varşovia se declară dispuse să accepte un compromis cu condiţia ca executivul de la Londra să le sprijine în cererea lor de a avea permanent în ţară trupe NATO, pentru a preveni o agresiune din partea Rusiei, relevă publicaţia „The Telegraph“.

Schimbarea de atitudine a Varşoviei vine în contextul în care, în ultima perioadă, Polonia, care are aproximativ 700.000 de cetăţeni care trăiesc în Marea Britanie, a criticat intens propunerea premierului de la Londra, David Cameron, de limitare a indemnizaţiilor sociale acordate migranţilor comunitari, ca parte a reformării relaţiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

De altfel, Cameron, care a fost luna trecută în vizită în România, Bulgaria şi Polonia pentru discuţii la vârf pe marginea acestui subiect sensibil, a părăsit Varşovia fără a primi un răspuns pozitiv cu privire la propunerea sa. Premierul polonez, Beata Szydlo, declara la acea vreme că sunt necesare discuţii suplimentare. 

Pregătiri pentru summitul NATO

Dar acum, notează Reuters, noul guvern conservator de la Varşovia este dornic să înregistreze o victorie diplomatică la viitorul summit NATO ce va avea loc în capitala Poloniei în luna iulie, iar potrivit ministrului polonez de Externe, Witold Waszczykowski, cele două probleme vor fi discutate la pachet. Întrebat dacă Londra ar putea oferi ceva la schimb Varşoviei pentru a-i atenua opoziţia în privinţa propunerii lui Cameron, ministrul polonez a răspuns: „Desigur. Marea Britanie ar putea oferi ceva Poloniei în termeni de securitate internaţională“.

„ Noi încă ne considerăm un stat de rangul doi al NATO, pentru că în Europa Centrală nu există, în afara unei prezenţe simbolice, forţe aliate sau instalaţii de apărare semnificative, ceea ce le oferă ruşilor scuza de a se implica în această regiune. Marea Britanie ne-ar putea sprijini aşteptările legate de o prezenţă militară aliată pe teritoriul polonez“ a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

Autorităţile de la Varşovia par să fi gândit bine mişcarea, având în vedere faptul că Witold Waszczykowski a explicat şi cum intenţionează Polonia să atenueze impactul unei eventuale reduceri a alocaţiilor pentru cetăţenii săi care trăiesc în Marea Britanie. Potrivit ministrului de Externe, familiile cu copii vor primi o indemnizaţie lunară, autorităţile de la Varşovia sperând că în acest fel lucrătorii polonezi vor alege să rămână în ţară, nu să emigreze.  De asemenea, a adăugat el, guvernul polonez se gândeşte şi la măriri de salarii.

Relaţii complicate

Compromisul propus de Polonia, care are toate şansele să înfurie Rusia, ar putea fi bine primit de Marea Britanie, scrie „The Telegraph“, care adaugă însă că este puţin probabil ca această atitudine să fie adoptată şi de Germania şi de Franţa. 

Pe de altă parte, afirmaţiile lui Waszczykowski sugerează că în Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) încep să apară fisuri, având în vedere că cele patru state au emis luna trecută o declaraţie comună prin care au respins planul premierului britanic. 

Totodată, adoptarea de către Polonia a unei atitudini mai binevoitoare faţă de Londra vine în condiţiile în care la Bruxelles au apărut îngrijorări serioase cu privire la situaţia statului de drept în Polonia, după schimbările operate de noul guvern de la Varşovia.  Subiectul va fi dezbătut de Comisia Europeană pe 13 ianuarie.

De asemenea, Londra vrea să organizeze până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind rămânerea sau nu a Regatului Unit în Uniunea Europeană, iar liderii politici ai blocului comunitar au convenit că trebuie să se ajungă la un compromis pentru a se evita ieşirea Marii Britanii din UE. Soluţii privind reformele cerute de Cameron sunt aşteptate la summitul european ce va avea loc în luna februarie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite