Poliţiştii bulgari se solidarizează cu protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii nu vor să nu sunt motivaţi să-i apere pe politicienii cu „probleme“
Poliţiştii nu vor să nu sunt motivaţi să-i apere pe politicienii cu „probleme“

Sindicatul angajaţilor din Ministerul bulgar de Interne a difuzat, marţi, o declaraţie prin care anunţă că se solidarizează cu protestatarii.

Poliţiştii susţin că nu sunt deloc motivaţi să-i apare pe unii politicieni cu probleme psihice. Fără să le menţioneze numele, autorii declaraţiei lasă să se înţeleagă că se referă la liderul partidului naţionalist Ataka, Volen Siderov.

Şi asta după ce , luni seara , Siderov a organizat un miting în faţa sediului partidului său, provocându-i prin portavoce pe participanţii la protestul antiguvernamental. Cele câteva mii de demonstranţi şi cei circa 200 de simpatizanţi ai partidului ultranaţionalist au fost separaţi de un cordon de poliţişti şi jandarmi, însă manifestanţii au aruncat cu pietre şi sticle unii împotriva celorlalţi, trei persoane fiind uşor rănite. Păzit de jandarmi, Voden Siderov a vorbit prin portavoce, ascuns sub o masă ca să nu fie lovit de obiectele aruncate de celălalt grup.

Tentativa premierului de a începe negocierile cu protestatarii care îl acuză că ar face jocurile oligarhilor şi care îi cer demisia a eşuat. Luni seară, numai la Sofia, peste 25.000 de manifestaţi i-au cerut demisia primului-ministru socialist. Amploarea protestelor a depăşit-o deja pe cea a acţiunilor antimonopol din februarie-martie, care au dus la demisia Guvernului Borisov. Protestatarii s-au îndreptat spre sediile din Sofia ale Partidului Socialist Bulgar, Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, purtând pancarte pe care era scris : „Nu dorim partidul GERB înapoi, dorim un viitor“, „Mafia în închisoare“, „Nu la revedere, ci adio“.

Participanţii la proteste şi-au exprimat nemulţumirea faţă de sistemul politic din Bulgaria şi au susţinut că nu este suficientă retragerea controversatului parlamentar şi mogul media,  Delian Peevski, din funcţia de preşedinte al Agenţiei de Securitate Naţională (DANS), ci demisia întregului guvern. Ei şi-au exprimat neîncrederea în forţele politice ale Partidului Socialist Bulgar şi Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi.

În câteva oraşe oamenii protestează şi împotriva numirii unor reprezentanţi ai Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, partidul etnicilor turci, în posturi de prefecţi regionali. Preşedintele Rosen Plevneliev a declarat că situaţia creată în urma protestelor va fi discutată în cadrul Consiliului Consultativ de Securitate Naţională şi că aşteptă din partea forţelor politice un plan clar de ieşire din criză. „Politicienii trebuie să decidă dacă şi cine să demisioneze. Protestatarii au spus foarte clar că doresc la guvernare oameni cu morală, ce nu fură“, a declarat şeful statului bulgar.

Fostul preşedinte Ghiorghi Părvanov a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional al Partidului Socialist, în scopul de a analiza „situaţia creată în urma acţiunilor iresponsabile ale conducerii partidului“. Grupul parlamentar al fostului premierului de centru-dreapta Boiko Borisov a anunţat că vor introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului Oreşarski. Dreapta promite amendarea Codului electoral, astfel încât să fie înlesnită participarea la alegerile anticipate, considerate inevitabile, a unor partide noi.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, prin vocea purtătorului de cuvânt al CE, Olvier Bailly, că a luat notă de faptul că persoana propusă pentru postul de preşedinte al Agenţiei de Securitate Naţională (DANS) din Bulgaria şi-a anunţat intenţia de a se retrage şi aşteaptă ca persoana numită în final se întrunească criteriile necesare de calitate şi integritate.

„Demonstraţiile din Bulgaria din acest weekend arată încă o dată profunzimea preocupărilor societăţii bulgare privind statul de drept. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) dă CE un rol special în susţinerea şi monitorizarea progreselor înregistrate de Bulgaria în promovarea reformei judiciare şi combaterii corupţiei şi crimei organizate“, a afirmat Bailly în briefingul de presă cotidian al CE.

„Controversa privind numirea preşedintelui DANS ilustrează nevoia de reformă. Arată nevoia de politici şi proceduri care pot da încredere poporului bulgar. Competenţa este un factor cheie pentru a determina cine va conduce eforturile Bulgariei în aceste zone-cheie“, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite