Papa Francisc, europeanul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, începând cu 1950, cetăţenii din oraşul german Aachen acordă premiul Carol cel Mare (Charlemangne) pentru o contribuţie remarcabilă la cauza unităţii europene. Pentru anul 2016, titlul îi revine Papei Francisc, unul dintre puţinii laureaţi non-europeni în decursul timpului.

Până în prezent, singurele nume din afara Europei au fost cele ale atlantiştilor americani: secretarii de stat George Marshall (autor al planului de redresare de după război), şi Henry Kissinger precum şi preşedintele Bill Clinton, care a supervizat extinderea NATO şi a impus Pax Americana în Balcani.

Pentru 2016, însă, destinatarul premiului Carol cel Mare va fi Papa Francisc. O selecţie paradoxală, în unele aspecte. El este primul papă non-european în 1300 de ani, scrie „The Economist“.

După cum este de aşteptat, motivaţia premierii salută poziţia generoasă a Suveranului Pontif faţă de migranţi, ca şi faimosul său discurs de la izbucnirea  crizei în Marea Mediterană. "Cine a plâns pentru moartea a acestor fraţi şi surori? Globalizarea ne-a făcut indiferenţi, ne-a luat puterea de a plânge."

Este adevărat că, în momentele de automulţumire , Euro-retorica prezintă uneori bătrânul continent ca pe unicul refugiu virtuos al respectării legii, al iubirii de pace, al, respectării drepturilor omului,  care trebuie să evite să fie a intra în contact prea mult cu străinii, sau cu ceea ce poetul imperialismului englez, Rudyard Kipling, numea "rase inferioare fără lege". Un papă care poate vedea lucrurile prin prisma unei lumi colonizate de Europa poate fi un antidot util pentru o astfel de îngâmfare.

Dar, desigur, Europa are nevoie de mult mai mult. Este nevoie de economii puternice, de creare de locuri de muncă - şi iată un subiect bun pentru discursul de acceptare  din partea Papei, de peste câteva luni , notează „The Economist“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite