Oficialii de la Budapesta, în război cu Uniunea Europeană, ONU şi propriii cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Péter Szijjártó, ministrul de externe maghiar
Péter Szijjártó, ministrul de externe maghiar

Membri ai guvernului Viktor Orban au făcut în ultimele zile declaraţii critice la adresa instituţiilor Uniunii Europene, dar şi a Naţiunilor Unite, pentru că promovează politici care nu le sunt pe plac. Dar de la sfârşitul săptămânii trecute, executivul iliberal de la Budapesta este contestat în stradă de propriii cetăţeni.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat pentru ziarul ungar „Magyar Hírlap” că a observat cum „firele se întrepătrund, iar acum este clar că Bruxelles-ul şi ONU sunt totuna, pentru că, în ambele instituţii, actualul eveniment îl constituie legiferarea imigraţiei ilegale”. 

Şi ministrul pentru afaceri europene din Ungaria, Szabolcs Takács, acuză instituţiile comunitare, într-un interviu pentru Digi24, că terorizează statele membre care au opinii diferite faţă de Bruxelles şi că au început o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, înţelegându-şi greşit menirea. El a spus că este de acord cu abordarea României pe durata deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, aceea de a de "a înlătura dublul standard dintre statele membre şi Uniunea Europeană".

"Parlamentul European îşi înţelege greşit menirea când începe o vânătoare de vrăjitoare la adresa unor state membre, când ne tratează discriminatoriu şi refuză să ia în considerare probleme similare din alte state membre. Nu e deloc corect. Parlamentul European ar trebui să aibă rolul de a proteja interesele cetăţenilor Uniunii Europene. Dar în loc să facă asta, terorizează politic", a afirmat oficialul ungar în interviul acordat Digi24.

El a declarat că Legisltivul european "marginalizează ţările cu opinii diferite sau vin cu o părere opusă pentru a da impresia unei dezbateri democratice".

"Desigur, noi respingem astfel de practici şi suntem de acord cu abordarea României pe timpul preşedinţiei. Şi anume intenţia de a înlătura dublul standard dintre statele membre şi Uniunea Europeană", a precizat ministrul ungar.

El a susţinut că există un interes politic de a crea această percepţie cum că ar exista o problemă cu democraţia în Ungaria.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat luni seară în faţa sediului Televiziunii publice din Ungaria, cerând independenţa presei şi a sistemului judiciar, în cadrul protestelor opoziţiei ungare faţă de politicile Guvernului Viktor Orban, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Protestatarii au scandat sloganuri împotriva partidului de guvernământ, Fidesz (centru-dreapta), şi a Televiziunii publice, acuzată că susţine interesele Guvernului.

Sute de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi la locul protestului.

Manifestaţia desfăşurată luni se înscrie într-o serie de acţiuni împotriva Guvernului Viktor Orban. Duminică, circa 10.000 de persoane au protestat la Budapesta faţă de modificările legislaţiei în domeniul muncii.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi de modificarea Codului Muncii care permite creşterea de la 250 la 400 a numărului orelor suplimentare care pot fi prestate pe parcursul unui an.

Participanţii la manifestaţii s-au adunat întâi în Piaţa Eroilor din capitala ungară după care s-au deplasat pe unele dintre principalele artere de circulaţie din oraş până pe strada Constituţiei din apropierea clădirii Parlamentului, cei aflaţi în faţa coloanei purtând un banner cu textul „Protestăm faţă de legea sclaviei”.

Oamenii au scandat diverse sloganuri şi au ascultat discursuri critice la adresa guvernului rostite de pe o scenă amplasată în aer liber de politicieni din opoziţie, jurişti, sindicalişti şi studenţi. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite