Ofensiva UE la embargoul rusesc: acces neîngrădit pe piaţa Uniunii pentru vinurile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile produse peste Prut ar putea fi importate fără restricţii pe piaţa Uniunii Europene
Vinurile produse peste Prut ar putea fi importate fără restricţii pe piaţa Uniunii Europene

Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre UE şi Republica Moldova şi a Acordului de liber schimb (DCFTA), ca răspuns compensatoriu la recenta decizie a Rusiei de a interzice importurile de băuturi alcoolice din Republica Moldova.

„Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii.”, a declarat Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului. 

Conform procedurilor standard, implementarea efectivă a Acordului de liber schimb, implicit comercializarea produselor moldoveneşti pe piaţa UE, ar fi avut loc în 2015. Bruxelles-ul a decis să permită intrarea imediată în vigoare a măsurilor prevăzute de Acord pentru Republica Moldova, în următoarele luni.

Comisia Europeană va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. 


Citeşte şi:

Interesele şi capcanele Rusiei din spatele embargoului pe vinurile din Basarabia

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic din noiembrie, când Chişinăul urmează să parafeze Acordul de Asociere la UE, Moscova face presiuni asupra Republicii Moldova, pentru a o menţine în zona sa de influenţă şi pentru a o atrage în Uniunea Euroasioatică. Prima lovitură: embargoul rusesc pe vinurile moldoveneşti.

Cât de bune sunt, de fapt, vinurile moldoveneşti

În timp ce unii experţi susţin că autorităţile de control din Rusia n-au avut motive obiective să interzică vinurile moldoveneşti, alţii sugerează că mai avem de muncit la calitatea produselor de export

Vinul refuzat de ruşi, bun să integreze Republica Moldova în UE

Primii care au reacţionat şi ne-au încurajat au fost oficialii români, urmaţi de reprezentanţi polonezi şi estonieni. Ieri şi Parlamentul European a dezbătut proiectul unei rezoluţii prin care condamnă presiunile Rusiei împotriva Moldovei şi Ucrainei.

Ca răspuns embargoului rusesc, România va cumpăra mai mult vin din Republica Moldova

În cadrul unei discuţii de astăzi, Traian Băsescu, preşedintele României l-a anunţat pe Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, că România va importa mai mult vin din Republica Moldova.

Embargo pe vinurile moldoveneşti: prima palmă anti-Vilnius dată de ruşi Chişinăului

Serviciul sanitar rus a introdus ieri embargo la livrarea băuturilor alcoolice moldoveneşti. În timp ce Guvernul de la Chişinău evită să comenteze tranşant decizia, sperând la o remediere a situaţiei, experţii califică acţiunile Rospotrebnadzorului drept răfuială politică şi nu exclud alte măsuri drastice din partea Moscovei.

Cum arată cartea de vizită a Republicii Moldova: Plantaţii viticole bătrâne şi fabrici învechite

Noul embargo impus de Rusia la exportul de vinuri moldoveneşti a scos în evidenţă nu doar dependenţa de această piaţă, dar şi faptul că ramura vitivinicolă a ţării noastre rămâne în urma tendinţelor mondiale, arată Studiul de analiză al industriei vinicole din Republica Moldova (2008-2012), realizat de Business Intelligent Service pentru proiectul CEED II.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite