Neo-naziştii germani încearcă să scape de o amendă de peste un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul neo-nazist din Germania se confruntă cu probleme de finanţare.
Partidul neo-nazist din Germania se confruntă cu probleme de finanţare.

Partidul Naţional Democrat de extremă dreapta a încercă să se sustragă de la plata unei amenzi de 1,27 milioane de euro care i-a fost impusă în luna decembrie din cauza descoperirii mai multor nereguli contabile. Membrii partidului se consideră victime ale discriminării parlamentare şi contestă pedeapsa.

Partidul Naţional Democrat (PND) nu este văzut cu ochi buni în Germania de mai mulţi ani, însă o decizie recent luată de Curtea Administrativ Federală din Leipzig de a sancţiona formaţiunea cu o amendă usturătoare ar putea duce la falimentul grupului radical de dreapta în cazul în care Bundestagul va dori să intre în scurt timp în posesia banilor. În momentul de faţă, partidul se foloseşte de toate metodele care ar putea duce la evitarea plăţii.

„Facem tot ceea ce putem pentru a nu plăti,” a declarat Andreas Storr, trezorierul Partidului Naţional Democrat.

Precum celelalte partide reprezentate în parlamentele naţionale sau de stat, PND are dreptul de a primi 85 de cenţi pentru fiecare vot primit în alegerile de land, la nivel federal, european sau parlamentar, până la un număr maxim de patru milioane de voturi.

Fondurile publice primite de PND anul trecut s-au ridicat la cifra de 250.000 de euro pentru fiecare trimestru. Cu toate acestea, Storr a atras atenţia că în septembrie vor avea loc alegeri federale, iar în 2014 alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce înseamnhă cheltuieli considerabile. Storr susţine că partidul trebuie să rămână unul funcţional.

Acum doi ani, PND a primit fonduri de 147.000 de euro, mai mult cu 38,5% decât în 2010, însă a încheiat anul 2011 cu o datorie de 950.000 de euro. Alegerile din Saxonia de Jos, din urmă cu două săptămâni, au fost extrem de dezamăgitoare pentru extremiştii de dreapta: PND a obţinut doar 0,8% din voturi faţă de pragul minim de 1% necesar pentru a primi finanţare suplimentară de la stat şi faţă de rezultatul de 1,5% obţinut în 2008.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite