NATO se teme că Ungaria ar putea deveni o uşă din spate pentru operaţiunile de spionaj ale Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliaţii NATO sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de extinderea operaţiunilor serviciilor ruse de informaţii din Ungaria, care devine treptat o uşă din spate pentru operaţiunile Moscovei din Europa, relatează Politico.eu

În vreme ce oficialii occidentali au atras adeseori atenţia asupra limitării democraţiei din Ungaria, aceştia s-au arătat mulţumiţi până în acest moment de angajamentul premierului Orban pentru NATO.

Totuşi, oficialii militari din ţările aliate susţin că ruşii consideră din ce în ce mai mult că Ungaria reprezintă o ”uşă din spate” pentru operaţiunile desfăşurate în Europa.

 ”Există îngrijorări serioase că Ungaria reprezintă o bază pentru operaţiunile serviciilor ruse de informaţii din ţările NATO şi din Uniunea Europeană”, a declarat sub protecţia anonimităţii un fost oficial de la ambasada Statelor Unite de la Budapesta.

Oficialii occidentali susţin că agenţiile ruse de informaţii şi-au mărit în ultimii ani prezenţa în Ungaria, tocmai pentru a putea lansa o serie de operaţiuni de colectare de informaţii şi de sabotaj în ţările Uniunii Europene.

”În 2014-2015, numărul ofiţerilor de la informaţii a crescut de la 50-100 până la peste 300”, a explicat fostul oficial al ambasadei SUA.

Acesta a precizat că agenţii ruşi interceptează telecomunicaţii, gestionează surse umane de informaţii din toate ţările europene, pregătesc şi lansează sabotaje cibernetice, iau legătura cu reprezentanţi ai grupărilor de crimă organizată şi îi sprijină financiar sau cu informaţii compromiţătoare pe politicieni din formaţiuni extremiste precum Jobbik.

Ungaria este o componentă importantă a strategiei de apărare a alianţei militare, tocmai pentru că este situată pe flancul estic al NATO şi se învecinează cu Ucraina.

De asemenea, trupele aliate iau parte în acest moment la exerciţiile Saber Guardian din Ungaria şi Bulgaria.

”Toată lumea crede că Ungaria este compromisă”, a declarat un angajat occidental al NATO despre regimul premierului Viktor Orban.

În timp ce trupele maghiare sunt desfăşurate în Kosovo şi Afganistan, iar o brigadă se antrenează în Estonia, politicienii de la Budapesta încearcă să-i asigure pe aliaţi că Ungaria rămâne extrem de dedicată NATO, în ciuda prieteniei demonstrate de premierul Orban în raport cu reprezentanţii Kremlinului.

Premierul Orban a promis că va creşte cheltuielile militare, pentru a atinge până în 2024 obiectivul de 2% din PIB al NATO.

Toţi aliaţii au promis că vor ridica cheltuielile militare la 2% din PIB, deşi acest angajament este respectat în acest moment doar de cinci membre NATO, printre care se numără Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia şi Polonia.

”Politica NATO reprezintă o excepţie, pentru că a rămas constantă în Ungaria”, a declarat sub protecţia anonimităţii un oficial de la Budapesta.

De asemenea, acesta a precizat că nu a simţit niciodată că ţara este luat în serios de către partenerii NATO.

”Ungaria este destul de activă în a aduce informaţii aliaţilor, în special despre Ucraina şi ţările din Vestul Balcanilor”

Reprezentanţii NATO de la Bruxelles încearcă să atragă atenţia asupra eforturilor pozitive făcute de Ungaria, însă unii parteneri cred că atât executivul maghiar, cât şi agenţiile de securitate din ţara central-europeană, sunt nedemne de încredere şi credibilitate din partea NATO.

”Mi s-a spus să nu dau mai departe maghiarilor nicio informaţie clasificată, chiar dacă aceştia aveau autorizare de securitate”, a precizat un oficial occidental care a lucrat pentru NATO de-a lungul mandatului lui Viktor Orban.

 Guvernul de la Budapesta a dezminţit că există vreo îngrijorare cu privire la operaţiunile ruse din Ungaria.

”Nu există nicio relaţie specială între RUsia şi Ungaria”, a declarat un purtător de cuvânt guvernamental de la Budapesta.

Premierul Orban s-a remarcat după revenirea sa la putere, din urmă cu şapte ani, pentru întâlnirile frecvente cu preşedintele Putin, care au dus la semnarea unui împrumut de 10 miliarde de euro de la o bancă rusească pentru proiectul nuclear Paks II.

La finele anului trecut, o publicaţie maghiară a relatat că un lider paramilitar de extremă-dreapta, care a fost acuzat că a împuşcat un poliţist maghiar, a luat parte timp de ani de zile la întâlniri cu agenţi ruşi de informaţii din Ungaria.

De asemenea, reprezentanţii agenţiei militare ruse de informaţii au dezvoltat relaţii speciale cu mai multe grupări de extremă-dreapta din Ungaria.

Mai mulţi diplomaţi au participat la competiţii cu arme airsoft cu mai mulţi activişti de extremă-dreapta, în vreme ce serviciile maghiare de informaţii au decis să închidă un ochi la aceste activităţi suspecte din Ungaria.

Însă, există agenţi maghiari de informaţii care sunt îngrijoraţi că Ungaria este din ce în ce mai vulnerabilă în faţa operaţiunilor ruse din cauza acţiunilor luate de Guvernul Orban.

”Dacă ne uităm doar la ultimele şase luni, atunci vedem cu siguranţă activităţi ruse care nu pot fi explicat într-un stat normal din NATO şi UE”, a declarat fostul director al operaţiunilor de contraspionaj şi contraterorism al agenţiei civile de contrainformaţii din Ungaria, Ferenc Katrein.

Acesta a atras atebţia asupra unui sondaj naţional, care a trimis informaţiile personale ale cetăţenilor maghiari pe un server din Rusia, precum şi asupra cecenilor care i-au intimidat pe activiştii de opoziţie din Budapesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite