NATO discută trimiterea de trupe în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Rusia ameninţă cu măsuri simetrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică a decis suplimentarea prezenţei militare în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Oficialii de la Moscova au ameninţat cu „măsuri simetrice“.

Trupe NATO ar putea fi plasate de-a lungul graniţei Rusiei cu estul Europei, potrivit unui plan al Alianţei de a descuraja o incursiune rusă, ce urmează să fie discutat miercuri la Bruxelles de către miniştrii Apărarii din ţările membre aliate.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles.

„Am suplimentat prezenţa navală, dar avem şi avioane dotate cu aparatură Awacs (sisteme aeriene de avertizare şi control) în România, Bulgaria şi Turcia“, a explicat Stoltenberg. 

„Ţările NATO colaborează şi cu Georgia. Cooperarea cu această ţară este importantă inclusiv pe fondul provocărilor din regiunea Mării Negre“, a subliniat Stoltenberg, referindu-se la criza cu Rusia.

Militari americani, britanici şi germani ar putea fi trimişi în Europa de Est şi de Sud, precum şi în ţările baltice pentru a descuraja Moscova. Potrivit „The Telegraph“,  miniştrii Apărării din ţările NATO reuniţi la Bruxelles pentru prima lor întâlnire din acest an vor discuta un plan nou şi important pentru a consolida securitatea ţărilor baltice şi a statelor aliate din Europa Centrală şi Sud împotriva unui atac hibrid sau a unei încercări de ocupaţie din partea forţelor ruse.

NATO doreşte să dezvolte o strategie ca răspuns la "acţiunile ascunse" ale Rusiei. Potrivit cotidianului britanic, batalioane puternice formate din 500 până la 1000 de militari ar putea fi desfăşurate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria. G

Unităţile vor fi rotite periodic şi vor include, cel mai probabil, forţe speciale, înarmate cu rachete sol-aer şi susţinute de avioane şi elicoptere destinate atacurilor la sol, relatează cotidianul britanic.

Toate acestea fac parte dintr-un plan de sporire a capacităţilor de colectare de informaţii, de a face pregătiri pentru a întări rapid unităţile de la linia de front dinspre vestul Europei în caz de urgenţă, şi de a antrena statele vulnerabile pentru a se putea apăra mai bine. Va fi schimbat şi procesul de luare a decizie.

Strategii din Apărare speră şi că aceste amplasări de trupe vor face mai dificil ca guvernele din statele estice să ignore un atac „hibrid“ al Rusiei. Zilele acestea va fi convenit cadrul planului, urmând ca numărul de trupe şi naţionalităţile să fie stabilite ulterior.

"Cel mai important lucru pentru descurajarea pe teren este ca aliaţii importanţi să fie prezenţi. Ca să spun clar, în aşa fel încât Rusia să ştie că, dacă încearcă ceva într-o republică baltică, sau în Polonia sau România, sau în Bulgaria, se va confrunta foarte rapid cu trupe britanice, americane sau germane", a declarat pentru „The Telegraph“ o sursă din NATO.

Rusia: Planul NATO de consolidare militară a flancului său estic este un element destabilizator

Planul NATO referitor la cea mai mare consolidare militară a sa din Europa de Est de după războiul rece este un factor destabilizator având ca scop izolarea Rusiei, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe rus, relatează Reuters. 

La rândul său, Mihail Ulianov, director în cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru Alianţa Nord-Atlantică, denunţând consolidarea prezenţei militare NATO în Europa de Est şi avertizând că Moscova intenţionează să adopte măsuri simetrice.

"Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru statele NATO", a declarat Mihail Ulianov, director pentru Neproliferare şi Controlul armamentului în cadrul Ministerului rus de Externe.

"Faptul că NATO are fobii ridicole privind frontierele nu este problema noastră", a subliniat Ulianov, citat agenţia Tass.

"Sunt încrezător că Ministerul rus al Apărării va reacţiona în mod adecvat la orice modificare a configuraţiei politico-militare în Europa. Dacă NATO îşi consolideză capacităţile, trebuie aşteptate măsuri similare din partea noastră. Oricum, aceasta nu este o soluţie prea promiţătoare...", a spus oficialul rus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite