Misiunea „Sophia“, extinsă în largul coastelor Libiei pe fondul creşterii fluxului de migranţi. Aproape 2.000 de migranţi au fost salvaţi luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi salvaţi în Mediterana prin intermediul misiunii Sophia FOTO AP
Migranţi salvaţi în Mediterana prin intermediul misiunii Sophia FOTO AP

Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni extinderea mandatului misiunii navale europene „Sophia“ privind combaterea traficului de migranţi în Mediterana, pentru ca acesta să includă şi rolul de instruire a pazei de coastă libiene, transmit agenţiile AFP şi DPA.

„Am primit o scrisoare“ din partea şefului Guvernului libian de unitate naţională, Fayez el-Sarraj, „care ne invita să contribuim la instruirea gărzilor de coastă libiene, şi vom răspunde foarte rapid“, a explicat Înaltul Reprezentant UE pnetru Afaceri Externe, Federica Mogherini, la finalul reuniunii desfăşurate la Bruxelles.

Ea a precizat că s-a decis lansarea planificării operaţionale pentru ca această instruire, despre care se cunosc puţine detalii, să înceapă „cât mai curând posibil“, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

În concluziile reuniunii, miniştrii europeni dau undă verde şi extinderii cu un an, până în iulie 2017, a mandatului misiunii navale „Sophia“, creată în urma naufragiului în care au murit 850 de migranţi în largul coastelor libiene, în aprilie 2015.

Miniştrii europeni au mai convenit ca misiunea să participe la schimbul de informaţii şi la implementarea „embargoului ONU asupra armelor în largul coastelor libiene, pe baza unei noi rezoluţii a Consiliul de Securitate al ONU“.

Aproape 2.000 de migranţi au fost salvaţi luni

Aproximativ 2.000 de migranţi au fost recuperaţi luni în 15 operaţiuni de salvare desfăşurate în largul coastelor Libiei, potrivit Pazei de Coastă a Italiei, care coordonează operaţiunile în această zonă a Mării Mediterane, transmite agenţia France-Presse, citată de Agerpres.

Două nave militare italiene au salvat peste 500 de persoane, înghesuite în patru ambarcaţiuni improvizate, potrivit acestor surse.

La rândul lor, două nave ale organizaţiei neguvernamentale Medici fără Frontiere (MSF) angajate în aceste operaţiuni au salvat în total 788 de persoane.

De asemenea, o navă militară irlandeză, Le Roisin, a intervenit luni pentru a salva mai multe sute de persoane. Un cargou a venit pentru a oferi asistenţă la peste 400 de persoane, toate recuperate ulterior de o navă a Pazei de Coastă a Italiei.

Marina italiană nu a precizat naţionalitatea acestor migranţi, însă în mod obişnuit marea majoritate a lor provin din Africa subsahariană.

Peste 34.000 de persoane au debarcat pe coastele italiene după ce au fost salvate în mare în largul coastelor Libiei de la începutul anului, potrivit unui bilanţ al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR).

Odată cu revenirea vremii favorabile, operaţiunile de salvare ar urma să se intensifice, dar pentru moment aceste traversări sunt la fel de numeroase ca anul trecut şi în 2014, notează AFP, potrivit Agerpres.

Tabăra de migranţi de la Idomeni, evacuată cu calm

Pe de altă parte, evacuarea taberei de refugiaţi şi migranţi de la Idomeni, la frontiera dintre Grecia şi Macedonia, unde se află circa 8.400 de persoane, a început marţi dimineaţă, în prezenţa unui important dispozitiv poliţienesc.

Evacuarea taberei improvizate de la Idomeni se desfăşoară „lent“ şi „cu calm“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Serviciului de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis. „Operaţiunea a început marţi în jurul orei 04.00 GMT şi se desfăşoară într-un ritm lent şi cu calm şi nu este necesară recurgerea la forţă“, a spus acelaşi purtător de cuvânt.

Jurnaliştii nu au avut acces la tabără marţi dimineaţă, poliţia blocându-le calea la trei kilometri de acest loc, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cel puţin 200 de poliţişti, dintre care zeci în haine civile, şi 20 de maşini ale poliţiei au fost desfăşuraţi la Idomeni, iar un elicopter survolează zona deasupra taberei de migranţi, unde numeroase familii au trăit în condiţii mizere mai bine de trei luni.

Forţele de ordine încurajează migranţii, în majoritatea cu familii, să iasă din corturi şi să se îmbarce în autobuze pentru a fi transferaţi la adăposturile învecinate.

De luni, un număr mare de poliţişti a sosit la Idomeni pentru a pregăti această operaţiune de evacuare.

Purtătorul de cuvânt citat avertizase luni că operaţiunea va fi lansată „marţi sau miercuri“, adăugând că nu este vorba ca tabăra să fie evacuată în decurs de o zi.

Potrivit acestuia, evacuarea - care a fost posibilă datorită creării în ultimele zile a peste 6.000 de locuri în centrele de primire din nordul Greciei - ar putea dura aproximativ „zece zile“.

Ordinul de evacuare a taberei a determinat deja 400 de persoane să accepte duminică transferul lor într-un adăpost din apropierea oraşului Salonic, în timp ce un alt grup de 400 de persoane se pregătea luni seara să-i urmeze.

Suprapopularea taberei din Idomeni a început în primele zile ale lunii martie, după închiderea aşa-numitei „rute balcanice“, folosite de migranţi din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite