VIDEO Mii de unguri au protestat în stradă faţă de politicile guvernului Viktor Orban. Unii manifestanţi au încercat să intre în sediul televiziunii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda frigului, ungurii au ieşit la proteste
În ciuda frigului, ungurii au ieşit la proteste

Mii de ungari au manifestat duminică, la Budapesta, împotriva noii legi a muncii şi Guvernului premierului naţionalist Viktor Orban, pe care-l denunţă drept tot mai autoristarist, relatează Reuters.

Protestele de duminică de la Budapesta împotriva aşa-numitei „legi a sclaviei“ au degenerat în violenţe în cursul nopţii când mai mulţi manifestanţi au încercat să pătrundă în sediul televiziunii de stat MTVA.

Ciocnirile dintre protestatari şi poliţie au izbucnit când mai mulţi manifestanţi s-au deplasat la sediul televiziunii de stat MTVA şi au încercat să pătrundă în clădire, potrivit postului ATV Hungary, afiliat CNN.

În înregistrările de la faţa locului se poate vedea cum forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva mulţimii în timpul confruntării.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, în mulţimea ajunsă la televiziune s-au aflat mai mulţi politicieni din opoziţie, care au cerut ca solicitările lor să fie citite la MTVA.

Unii parlamentari de opoziţie au primit permisiunea de a intra în clădire, sub escorta poliţiei.

Potrivit variantei în limba engleză a site-ului de ştiri independent Index.hu, parlamentarii nu au fost lăsaţi totuşi să îşi citească solicitările în direct, fiind întâmpinaţi de paznicii televiziunii.

Printre solicitările protestatarilor, citite anterior în timpul manifestaţiei, se numără renunţarea la „legea sclaviei“, independenţa sistemului judiciar, aderarea Ungariei la Parchetul European şi independenţa mass-media publice.

Doi deputaţi ai opoziţiei, scoşi cu forţa din sediul televiziunii publice ungare

Doi deputaţi de opoziţie au fost expulzaţi din sediul televiziunii publice ungare, luni dimineaţa, după ce şi-au petrecut noaptea acolo, în speranţa de a putea difuza un comunicat, după un important protest anti-Orban, potrivit imaginilor publicate pe reţelele sociale, scrie AFP.

Akos Hadhazy şi Bernadett Szél, doi deputaţi independenţi proveniţi din Partidul verde LMP, au fost scoşi cu forţa de către gărzile de securitate din televiziunea MTVA din Budapesta, o acţiune puternic criticată pe net.

Evident şocaţi, aceştia au fost întâmpinaţi de poliţişti amplasaţi în faşa clădirii, cărora le-au spus că vor să depună plângere.

"Nu este televiziunea privată a Fidesz (partidul naţional-conservator al premierului Viktor Orban), ci televiziunea poporului ungar, finanţată din impozite", au subliniat deputaţii, care au transmis în direct incidentele pe Facebook.

Cei doi deputaţi fac parte dintr-un grup de circa 12 parlamentari de opoziţie care s-au dus la sediul MTVA în cursul nopţii în încercarea de a difuza un text cu revendicări, în marja protestelor care au reunit duminică 15.000 de oameni în capitala ungară.

Manifestaţia de duminică – intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier” de organizatori – este a patra manifestaţie în decurs de o săptămână contra Guvernului Orban. Ea a fost organizată de opoziţia de stânga, grupuri de studenţi şi simpli cetăţeni.

Manifestanţii agitau steaguri ungare şi ale Uniunii Europene (UE). Ei au defilat pe un frig glacial de la marea Piaţă a Eroilor către Parlament, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Nu furaţi” sau ”Tribunale independente!”.

”Nemulţumirea creşte”, a declarat o studentă la sociologie Andi, în vârstă de 26 de ani. ”Au adoptat două legi săptămâna asta, care (…) nu vor servi interesele poporului ungar”.

Noua Lege a muncii le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an. Criticii acestui text l-au catalogat drept ”legea sclavagistă”.

De asemenea, Guvernul a trecut prin Parlament o lege care înfiinţează noi tribunale administrative, competente în probleme sensibile precum legea electorală, manifestaţiile şi corupţia.

De la instalarea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a modificat sistemul electoral cu scopul de a-şi favoriza partidul, Fidesz, şi şi-a pus prsoane loiale la conducerea instituţiilor publice, în timp ce aliaţii săi s-au îmbogăţit.

Viktor Orban a fost reales în aprilie, după ce a făcut campanie împotriva imigraţiei, în faţa unei opoziţii slabe şi în care există disensiuni.

La începutul lui decembrie, Guvernul său a obligat universitatea privată Central European University (CEU) să părăsească Ungaria, în cadrul lungi sale lupte împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros.

Fidesz a declarat sâmbătă, înaintea manifestaţiei, că este ”tot mai evident că criminali fac parte din revolte de stradă organizate de reţeaua Soros”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite