Miami sau Mamaia?
0E august, aşa că, la fel ca majoritatea europenilor, şefii de stat şi de guvern din UE sunt şi ei în vacanţă. Presa a vânat informaţii. Nu a obţinut mare lucru, fiindcă discreţia e regulă, atunci când vine vorba despre spaţiul privat al oricui, fie el şi lider politic. Ceva-ceva tot a scăpat...
Aşa, de pildă, s-a aflat că François Hollande a decis să stea doar zece zile departe de birou. El a refuzat să le spună gazetarilor unde va merge şi, mai ales, dacă actriţa Julie Gayet îl va însoţi. Un bun prieten al şefului statului, întrebat dacă ştie ceva, măcar despre destinaţie, le-a răspuns ziariştilor: „n-aţi vrea să vă spun şi ce slip va purta?”. Amabil, nu? Ştim, în schimb, că şeful guvernului, Manuel Valls, a mers în Provence, dar şi-a întrerupt de mai multe ori odihna, ca şi în alte veri, pentru a participa la reuniuni politice. Tot în sudul Franţei a ajuns şi Charles Michel, premierul belgian, familia sa având o casă de vacanţă acolo. Nu se ştie, în schimb, ce face Xavier Bettel, care conduce executivul din Luxemburg, dar Marele Duce a fost la Cabasson, între Toulon şi Saint Tropez.
Aşa cum au făcut de mai multe ori în ultimii ani, Angela Merkel şi soţul ei s-au dus în Tirolul de Sud: presa a publicat fotografii cu cancelara echipată pentru ascensiuni montane, tocmai când se anunţa că ar putea avea în vedere un al patrulea mandat, la alegerile din 2017. Despre Mariano Rajoy s-au aflat următoarele: a mers întâi la Palacio de las Marismillas din Doñana, apoi l-a vizitat pe regele Filip al VI-lea la Marivent, după care a ajuns la Pontevedra, unde presa l-a surprins în pantaloni scurţi şi tricou. La sfârşitul lunii august, el ar urma să petreacă şi câteva zile într-o localitate de la Marea Baltică. A fost invitat acolo de Angela Merkel, după ce şeful guvernului spaniol o găzduise pe nemţoaică, în vara anului trecut, în provincia sa natală, Galicia.
Dacă e să dăm crezare presei de la Roma, Matteo Renzi ar fi la New York. Preşedintele Consiliului de miniştri a fost discret, după ce vacanţa lui de iarnă a stârnit un scandal: la început de ianuarie, premierul italian a folosit un Falcon 900, pentru a zbura la Courmayeur, împreună cu familia, pe banii statului. Acum, înainte de a pleca la drum, într-o direcţie necunoscută, n-a uitat să le trimită parlamentarilor din coaliţia de guvernare o scrisoare, în care le-a spus că merită din plin să se odihnească, fiindcă au muncit din greu pentru reforme. David Cameron a petrecut câteva zile în Cornwall, apoi a fost la mare în Portugalia şi va ajunge şi pe insula scoţiană Jura, unde socrul său are o casă. Când criza migranţilor era în toi, laburiştii i-au cerut să îşi întrerupă concediul şi să meargă la Calais, ca să vadă cu ochii lui situaţia. N-a făcut-o. Anul trecut, şi-a întrerupt vacanţa Mark Rutte, premierul Olandei: era în Germania, atunci când s-a prăbuşit avionul MH17 în estul Ucrainei, aşa că a fost silit să revină la Haga în câteva ore de la tragedie; anul ăsta, a ţinut ascunsă destinaţia de vacanţă.
Ce aflăm dacă ne mutăm atenţia spre centrul şi estul Europei? Cea mai surprinzătoare apariţie e cea a preşedintei Croaţiei: o putem vedea, într-o poză pe facebook, cu un trafalet în mână, văruindu-şi singură apartamentul şi explicând că îi place să îmbrace haine de zugrav. O fotografie cu preşedintele Cehiei a devenit, la rândul ei, imagine virală pe Internet: sub titlul „pe yachtul luxos, păzit de bodyguarzi”, Milos Zeman era înfăţişat culcat pe spate înr-o barcă pneumatică şi cu vâslele în mână, sub privirile atente ale oamenilor din serviciile de securitate. La cehi, ironia e neiertătoare.
În schimb, la noi, a fost cam aşa: preşedintele s-a instalat la Neptun, în reşedinţa oficială de vară, iar premierul s-a dus la Miami, apoi într-o croazieră în Caraibe, după ce circulaseră zvonuri cum că ar fi vrut să mai dea o fugă la Istanbul, pentru un control medical. Primul a autorizat câteva mesaje şi comunicate de presă, păstrând în rest discreţia, în timp ce al doilea a postat pe facebook statistici economice şi comentarii politice. Când s-a întors, premierul a explicat că la Mamaia e mai scump decât în America.
Nu era nevoie de o asemenea comparaţie ca să aflăm că fiecare vacanţă vădeşte o atitudine. Alegerea destinaţiei – în ţară sau peste hotare, în Europa sau mult mai departe de casă –, cu discreţie sau, dimpotrivă, căutând publicitate, pentru o perioadă scurtă sau lungă, doar cu familia sau cu prieteni, în condiţii corecte sau căutând luxul etc. – toate aceste opţiuni sunt atent scrutate de public. Aflat, la rându-i, în vacanţă.