Merkel: Afluxul de refugiaţi va „ocupa şi schimba“ Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afluxul de migranţi în Germania, "care îţi taie respiraţia", va "ocupa şi schimba" ţara în următorii ani, a declarat luni Angela Merkel, subliniind că Berlinul - care aştepta luni alţi 11.000 de oameni, după cei 20.000 din weekend - nu poate soluţiona singur criza, relatează BBC News online.

Merkel a anunţat, de asemenea, că Germania va urgenta procedurile de azil, va construi locuinţe suplimentare şi va angaja suma de şase miliarde de euro.

Însă a subliniat că ţara sa nu poate soluţiona singură criza imigranţilor şi refugiaţilor (migranţilor, precizează BBC că a ales să-i numească într-o notă) şi a îndemnat toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) să accepte migranţi.

Aproape 20.000 au intrat pe teritoriul german în weekend, iar alţi 11.000 erau aşteptaţi luni, potrivit autorităţilor.

Merkel le-a mulţumit voluntarilor pentru că i-au ajutat şi primit pe migranţi, afirmând că ei "au prezentat o imagine a Germaniei care ne poate face mândri de ţara noastră".

Aceşti migranţi, care au nevoie de protecţie, o vor primi, a promis ea, adăugând că "aceia care nu au nicio şansă să primească azil vor trebui să se întoarcă la casele lor rapid".

Ea a spus că Germania este "o ţară care doreşte să accepte oameni", dar că "a venit timpul ca UE să-şi preia (partea sa de) povară".

"Vom reuşi să facem faţă acestor provocări dacă ne vom bizui pe solidaritatea europeană", le-a mai spus ea reporterilor, într-o conferinţă de presă comună cu vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Ea a mai declarat că Germania - care aşteaptă 800.000 să primească 800.000 de cereri de azil anul acesta - ar putea cheltui anul viitor până la zece miliarde de euro cu gestionarea afluxului.

Concomitent, preşedintele francez François Hollande a anunţat că Franţa este pregătită să accepte 24.000 de refugiaţi.

Hollande a declarat că el şi cu Merkel doresc ca UE să susţină planul potrivit căruia fiecare ţară urmează să fie obligată să-şi accepte partea "corectă" de migranţi.

Afluxul de migranţi nu dădea semne să se liniştească luni, mulţimi de oameni continuând să intre în Ungaria, din Serbia, scrie BBC.

Ungaria a blocat, anterior, imigranţi care călătoreau către vestul Europei, dar a revenit asupra acestor restricţii vineri, după ce a depus eforturi să facă faţă miilor de oameni care şi-au instalat tabere la Budapesta.

Autorităţile ungare continuă să lucreze la construirea unei bariere la frontiera cu Serbia, iar Parlamentul ungar a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri dure împotriva "imigranţilor ilegali".

Premierul antiimigraţie Viktor Orban a declarat luni că, "atât timp cât nu putem apăra frontierele externe ale Europei, nu merită să vorbim despre câte pesoane putem accepta".

El a apreciat că aceşti migranţi care încearcă să ajungă în Germania caută mai degrabă "stilul de viaţă german" decât securitatea fizică, apreciind că, dacă valul va continua, va pune în pericol "statele-providenţă creştine".

Merkel a devenit o eroină printre migranţi, după ce a permis numărului mare de oameni să vină în ţara sa din Ungaria - însă mulţi dintre aliaţii ei conservatori afirmă că acţiunile ei trimit un "semnal total greşit".

Mulţimi de migranţi erau aclamate, în weekend, de către locuitorii oraşului, la sosirea în gara din Munchen, însă nu toţi germanii sunt fericiţi la vederea acestui aflux.

Două centre de cazare pentru azilanţi au fost incendiate în noaptea de duminică spre luni în Germania, iar poliţia germană a confirmat că unul este un "incendiu motivat politic".

Noi cote de imigranţi 

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie noile propuneri miercuri. Oficiali europeni au afirmat că Juncker va propune relocarea a 120.000 de persoane în plus faţă de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi relocate. 

Din totalul de 120.000 de refugiaţi, dintre care 54.000 ar veni din Ungaria, Germania ar urma, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, să primească 31.443, iar Franţa 24.031. Luni, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că ţara sa va accepta 24.000 de refugiaţi în următorii doi ani din cei 120.000 pe care îi estimează Comisia Europeană pentru întreaga Uniune Europeană. 

Confirmând cifrele publicate de ziarul olandez Volkskrant, sursa a afirmat de asemenea că membrii Comisiei intenţionează să pună Turcia şi toate statele din afara UE din Balcanii de Vest pe o nouă listă cu ţări 'sigure', ai căror cetăţeni se vor confrunta cu o analizare accelerată a solicitărilor de azil pentru a se grăbi deportarea lor. 

Executivul UE a elaborat un nou set de cote naţionale în baza cărora Germania va primi peste 40.000 şi Franţa 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanţi de azil care ar urma să fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria, a declarat luni o sursă europeană, relatează Reuters.

Şase miliarde de euro pentru ajutorarea azilanţilor

 Coaliţia condusă de către Angela Merkel a ajuns luni la un acord asupra unui pachet de măsuri în valoare de şase miliarde de euro destinat ajutorării imigranţilor care vin în ţară, în contextul în care aproape 20.000 de azilanţi sirieni au sosit în Germania în weekend, relatează DPA online.

Pachetul în valoare de şase miliarde de euro, asupra căruia partidele din coaliţie au convenit luni dimineaţa, la finalul unor negocieri care s-au prelungit peste noapte, include suplimentarea bugetului federal pentru 2016 cu trei miliarde de euro şi alocării a încă trei miliarde de euro landurilor şi guvernelor locale pentru găzduirea imigranţilor.

Pentru 2015, urmează să fie deblocată suma de un miliard de euro, de la bugetul federal, în vederea ajutorării imigranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite