Marina norvegiană a eşuat în încercarea de scoatere la suprafaţă a fregatei KNM Helge Ingstad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IFregata norvegiană KNM Helge Ingstad  FOTO EPA
IFregata norvegiană KNM Helge Ingstad  FOTO EPA

Marina norvegiană a suferit o nouă „umilinţă” după ce fregata de sute de milioane de dolari, scufundată parţial în urma ciocnirii cu un petrolier, s-a scufundat şi mai mult în urma eşecului operaţiunii de scoatere la suprafaţă.

După eroarea de navigaţie ce a dus la scufundarea parţială a fregatei KNM Helge Ingstad, una din cele cinci fregate din dotarea marinei norvegiene, eşecul operaţiunii de scoatere la suprafaţă a dus la scufundarea aproape totală a navei de război.

Eforturile de aducere la suprafaţă a navei de 5.500 de tone au eşuat săptămâna aceasta când cablurile cu care fusese legată s-au rupt, informează CNN. Potrivit sursei citate, tot ce mai este vizibil, deasupra apei, sunt antele şi radarele de pe nava de război.

În contextul în care aceasta este una din cele 5 fregate operaţionale ale marinei norvegiene scufundarea ei va afecta operaţiunile maritime ale NATO. Potrivit sursei citate, marina norvegiană se află în situaţia de a considera dacă mai rentează ca nava să fie adusă la surpafaţă, în contextul în care repraţiile ei vor costa, împreună cu costul aducerii ei la suprafaţă, aproape cât o navă nouă. În plus, scaoterea din uz a fregatei echivalează cu economii serioase la bugetul marinei.

helge 2

Accidentul, care a avut loc în data de 8 noiembrie, la ora locală 4.00 (5.00, ora României), în fiordul Hjeltefjord, în apropiere de Bergen (vest), s-a soldat cu opt răniţi uşor, care au fost preluaţi de salvatori, potrivit armatei norvegiene.

La întoarcerea de la exerciţiul NATO Trident Juncture, care s-a încheiat miercuri, în Norvegia, fregata KNM Helge Ingstad a intrat în coliziune cu petrolierul Sola TS, a precizat armata.

În fregata modernă, de aproximativ 5.000 de tone, intra apă, iar cele 137 de persoane de la bord au fost evacuate.

„A luat multă apă la bord şi a existat un pericol real să se scufunde acolo unde se află“, a declarat pentru AFP un reprezentant al Centrului de Salvare Sola, însărcinat cu operaţiunile.

Bastimentul lua multă apă prin partea din spate, iar apa a ajuns la nivelul platformei elicopterului, potrivit unor fotografii Scanpix.

„Facem tot ceea ce putem pentru a salva vaporul“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Ivar Moen.

„Toate mijloacele disponibile sunt mobilizate“, a subliniat el, fără să facă alte precizări.

Petrolierul de peste 62.000 de tone, a înregistrat doar un rănit în rândul celor 23 de persoane de la bord şi a fost afectat de pagube uşoare, potrivit centrului de salvare.

El aştepta să fie remorcat către un terminal petrolier din apropiere, închis traficului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite