Marea Britanie ar putea redeveni bază nucleară americană din cauza noului „Război Rece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phillip Hammond, ministrul britanic al Externelor, a dezvăluit că Guvernul de la Londra ia în calcul amplasarea unor rachete nucleare americane pe teritoriu britanic
Phillip Hammond, ministrul britanic al Externelor, a dezvăluit că Guvernul de la Londra ia în calcul amplasarea unor rachete nucleare americane pe teritoriu britanic

Ministrul Externelor de la Londra a anunţat că Regatul Unit analizează posibilitatea amplasării unor rachete nucleare americane, de rază intermediară, pe teritoriul său, în contextul „semnelor îngrijorătoare” cu privire la intensificarea activităţii forţelor ruse în Europa.

Comentariile făcute duminică de Phillip Hammond, ministrul Externelor al Marii Britanii readuc în atenţie posibilitatea startului unei curse a înarmării precum cea din timpul Războiului Rece, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”. 

Deşi a subliniat că nu există „vreun semn clar” cu privire la un atac rus iminent asupra Ucrainei, Vladimir Putin îşi ţine toate opţiunile deschise, a spus Hammond. Cu toate acestea, oficialul britanic a avertizat cu privire la riscul ridicării unor „provocării care nu sunt necesare” la adresa Rusiei, mai ales că aceasta promovează ideea că se află sub atac şi că extinderea NATO în Europa de Est reprezintă un semn de agresiune la adresa sa. 

„Înainte de a merge la summitul G7 (care a început duminică, în Germania - n.r.) şi înainte de reuniunea Consiliului European (care va avea loc pe 10-11 iunie - n.r.), vom reînnoi sancţiunile asupra Rusiei, dar trebuie totodată să transmitem semnale foarte clare ruşilor că nu vom tolera nicio încălcare a obligaţiilor prevăzute în acordul de la Minsk”, a spus Hammond într-un interviu acordat duminică postului BBC1. 

infografie NATO îşi consolidează prezenţa în Europa de Est

La începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.

Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi. 

NATO se confruntă cu „schimbări fundamentale” ale mediului securităţii, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei. „Facem asta ca răspuns la acţiunile agresive pe care le-am văzut din partea Rusiei, care violează legislaţia internaţională”, a adăugat acesta joi dimineaţă, înainte ca reuniunea de la Bruxelles să înceapă. 

Oficialii NATO au prezentat totodată şi planuri de înfiinţare a mici centre de comandă în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria. 

image

[<a href="//storify.com/elenadumitru/nato" target="_blank">View the story "NATO îşi încordează muşchii în Europa" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite