Marea Britanie nu poate ieşi din Uniunea Europeană fără acordul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May FOTO EPA
Theresa May FOTO EPA

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Theresa May trebuie să ceară acordul Parlamentului în cazul invocării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona în cazul ieşirii din Uniunea Europeană.

Instanţa supremă a respins marţi apelul Guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curţi de la Londra.

Judecătorii au anunţat că orice tip de legislaţie cu privire la Brexit trebuie să fie discutată de Parlament.

De asemenea, Curtea Supremă a decis că guvernele Scoţiei şi Irlandei de Nord nu trebuie să îşi dea consimţământul în cazul lansării Brexitului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Premierul Theresa May şi-a dorit să acţioneze singură în dosarul retragerii Marii Britanii din blocul comunitar, dar s-a lovit de o rezistenţă puternică.

Criticii, sprijiniţi mai ales de guvernul scoţian, spun că principiile pe care se bazează constituţia nescrisă a Marii Britanii o obligă pe May să supună votului Parlamentului decizia de a activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede procedurile de ieşire a unei ţări din Uniunea Europeană.

Dacă Theresa May ar fi câştigat la Curtea Supremă, negocierile pentru Brexit ar fi trebuit să înceapă până la sfârşitul lunii martie. Acum ea are nevoie de sprijinul Parlamentului pentru a duce mai departe procesul de ieşire din UE şi nu este exclus să întâmpine critici aspre.

Potrivit analiştilor citaţi de ITV, este puţin probabil ca decizia să aibă vreun impact asupra ieşirii Londrei din blocul comunitar, pentru că sunt mici şanse ca parlamentarii să blocheze proiectul de lege privind Brexit, după decizia majorităţii electoratului la referendumul din 23 iunie, scrie news.ro.

Procedurile de la Curtea Supremă au atras atenţia presei din toată lumea, devenind cel mai televizat proces din istoria Marii Britanii.

Liberal-democraţii cer un nou referendum

Partidul Liberal-Democrat din Marea Britanie a cerut un nou referendum privind UE, după ce Curtea Supremă a decis că Guvernul are nevoie de aprobarea Parlamentului în vederea declanşării Brexitului, relatează Daily Express, potrivit news.ro.

Tim Farron, liderul liberal-democraţilor, a anunţat că formaţiunea sa se va opune activării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, dacă acordul final nu va fi supus votului public.

„Salut decizia (Curţii Supreme - n. red.) de astăzi (marţi - n. red.). Însă acest caz nu a ţinut niciodată de argumente legale. A fost vorba de a le oferi oameni o voce, un cuvânt de spus, în ceea ce se va întâmpla în continuare“, a spus el.

„Acest Guvern conservator pentru Brexit este dornic să laude procesul democratic atunci când îi convine, dar nu le dă oamenilor un cuvânt de spus în legătură cu acordul final. Par mulţumiţi să înceapă cu democraţie şi să încheie cu manipulare“, a adăugat Farron.

„Liberal-democraţii spun clar: cerem un vot al poporului privind acordul final şi fără acest lucru, nu vom vota pentru Articolul 50“, a subliniat el.

Guvernul britanic, „dezamăgit“ de decizia Curţii Supreme

Guvernul britanic este „dezamăgit“ de decizia Curţii Supreme, dar o va pune în aplicare, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street.

„Poporul britanic a votat pentru ieşirea din UE, iar Guvernul va pune în aplicare verdictul lor - declanşând Articolul 50, conform planului, până la sfârşitul lunii martie. Decizia de astăzi nu schimbă acest lucru“, a precizat Downing Street.

Procurorul General Jeremy Wright, care a condus echipa legală a Guvernului, a dat asigurări că premierul şi cabinetul său vor „face tot ce este necesar pentru a pune în aplicare“ decizia Curţii Supreme.

Secretarul pentru Brexit, David Davis, va prezenta în detaliu planurile Guvernului într-o declaraţie către parlamentari, marţi după-amiază.

Guvernul a salutat, însă, decizia în unanimitate a judecătorilor că Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu trebuie consultate, evitând astfel întârzieri în declanşarea Brexitului.

Iniţiatorii acţiunii în justiţie împotriva Guvernului au salutat decizia instanţei. „Niciun premier şi niciun Guvern nu se poate aştepta să nu răspundă sau să nu fie contestat. Numai Parlamentul este suveran“, a spus Gina Miller, managerul unui fond de investiţii, care alături de stilistul Deir Dos Santos a condus un grup de activişti împotriva Articolului 50.

Ea a adăugat că parlamentarii vor avea acum şansa să ajute Guvernul să aleagă cea mai bună cale în negocierile pentru ieşirea din UE.

Reacţiile principalelor partide de opoziţie

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că partidul său nu va îngreuna procesul de invocare a Articolului 50, dar va încerca să amendeze proiectul de lege al Guvernului.

SNP, a treia forţă ca mărime din Camera Comunelor, a declarat că va prezenta 50 de amendamente „serioase şi substanţiale“ la text.

Fostul premier scoţian Alex Salmond a atras atenţia că, „dacă Theresa May intenţionează să îşi respecte cuvântul că Scoţia şi celelalte administraţii centralizate să fie parteneri egali în proces, atunci acum este momentul să demonstreze“.

Copreşedinta Verzilor, Caroline Lucas, a declarat din nou că va vota împotriva declanşării Articolului 50.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite