Marea Britanie. Cine sunt controversaţii unionişti nord-irlandezi care deţin cheia puterii pentru premierul May

Marea Britanie. Cine sunt controversaţii unionişti nord-irlandezi care deţin cheia puterii pentru premierul May

Arlene Foster, lidera Partidului Unionist Nord-Irlandez

Premierul May continuă discuţiile cu partidul unionist nord-irlandez DUP pentru cele zece poziţii legislative ce-i separă pe conservatori de o majoritate parlamentară pentru a forma un guvern. Unioniştii nord-irlandezi s-au făcut remarcaţi pentru sprijinirea unor poziţii controversate, de la pedeapsa capitală, la creaţionism şi chiar la trimiterea catolicilor nord-irlandezi în tabere de detenţie, relatează The Telegraph.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 Ian Paisley Junior - North Antrim
 
Este chiar fiul pastorului Ian Paisley, cunoscut drept un adevărat instigator în rândurile unioniştilor DUP. Acesta a preluat fosta circumscripţie a tatălui său în urma algerilor generale din 2010.
 
Paisley Junior s-a arătat un oponent înverşunat al căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi a recunoscut public că este ”simte o oarecare repulsie” faţă de homosexualitate.
 
”Cred că este greşită - cred că oamenii ăia se rănesc singuri şi, fără nici măcar să le pese, rănesc societatea”, a declarat în urmă cu zece ani parlamentarul din North Antrim.
 
Ulterior, acesta a revenit pentru a preciza că acest ”păcat” nu este doar alb şi negru, pentru că există mult gri în viaţă.
 
Paisley Junior este un prieten al preşedintelui american şi l-a invitat să viziteze în 2019 Irlanda de Nord, pentru a participa la deschiderea turneului de golf de la Portrush.
 
Sammy Wilson - East Antrim
 
Wilson nu a stat departe de declaraţii controversate, deşi obişnuia să fie primar al oraşului Belfast.
 
La începutul acestui an, el a comparat formaţiunea republicană Sinn Fein cu Statul Islamic, fiind acuzat că a sprijinit apeluri la o epurare etnică a catolicilor din Irlanda de Nord.
 
Parlamentarul unionist a declarat deschis că vrea ”expulzarea, anularea şi internarea în tabere de detenţie” a catolicilor.
 
Asociaţia pentru Apărarea Ulster a publicat în 1994 un document, prin care unioniştii discutau despre stabilirea unei patrie pentru etnicii protestanţi. Respectivul document s-a arătat deschis la ideea de a lua mare parte din populaţia catolică ostatică pentru eliberarea protestanţilor din regiunile care nu mai erau patrulate de armata britanică înainte de semnarea acordului din Vinerea Mare.
 
”Deşi am fost întotdeauna grijuliu pentru a nu ameninţa o situaţie bosniacă în Irlanda de Nord, este clar că alţii văd o asemenea posibilitate. Este trist că nord-irlandezii trebuie să contempleze asupra unor acţiuni atât de dramatice şi radicale”, a declarat Wilson.
 
Acesta a ocupat în ultimii nouă ani poziţia de ministru nord-irlandez pentru Mediu, dar şi-a exprimat adeseori îndoiala cu privire la ştiinţa care vorbeşte despre încălzirea globală, susţinând că este vorba despre o ”pseudo-religie isterică”.
 
De asemenea, acesta a ocupat poziţia de ministru de Finanţe în timpul celei mai grele recesiuni din istoria Irlandei de Nord.
 
Sâmbătă, el a avertizat că politicienii conservatori vor trebui să plătească un preţ pentru a obţine sprijinul DUP.
 
Nigel Dodds - North Belfast
 
Acest avocat a lucrat în anii '90 pentru Parlamentul European, iar soţia se numără printre cei trei europarlamentari ai Irlandei de Nord.
 
Dodds a supravieţuit la două tentative de asasinare şi a participat chiar la priveghiul liderului paramilitar John Bingham, împreună cu pastorul Ian Paisley.
 
În 2013, politicianul nord-irlandez a fost exclus din Camera Comunelor după ce a acuzat-o pe secretara de stat pentru Irlanda de Nord de ”înşelăciune intenţionată” în redactarea regulilor pentru o paradă Orange an Orange, organizată de către unioniştii protestanţi de la Belfast.
 
Emma Little-Pengelly - South Belfast
 
În timpul campaniei electorale, cele mai mari trei organizaţii paramilitare loialiste şi-au exprimat sprijinul pentru Emma Little-Pengelley.
 
De asemenea, tatăl ei a fost arestat în aprilie 1989 alături de un diplomat sud-african şi un traficant de arme în Paris.
 
Autorităţile franceze au suspectat că unioniştii nord-irlandezi încercau atunci să obţină arme în schimbul unui sistem de ghidare a rachetelor furat de la o fabrică din Belfast.
 
Little-Pengelley a precizat că are doar ”iubire necondiţionată” pentru tatăl ei, care a primit o sentinţă cu suspendare după complotul din Paris.
 
Sir Jeffrey Donaldson - Lagan Valley
 
Acesta a intrat în politică după ce doi membri au familiei sale au fost ucişi de militanţii IRA, în urma unei operaţiuni a Regimentului de Apărare Ulster.
 
Donaldson a format echipa de negociere a Partidului Unionist Ulster în timpul acordului din Vinerea Mare.
 
Însă, acesta s-a opus poziţiei liderului său şi a criticat lipsa unei legături între predarea armelor de către militanţii IRA şi intrarea la guvernare a Sinn Fein.
 
Acesta s-a alăturat în 2003 formaţiunii DUP şi este cel mai longeviv parlamentar al Irlandei de Nord.
 
David Simpson - Upper Bann
 
Un oponent vocal al căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, Simpson s-a folosit de un discurs ţinut în urmă cu patru ani în Camera Comunelor pentru a rosti celebra frază homofobă: ”În Grădina Eden era Adam şi Eva; nu era Adam şi Steve”.
 
Gregory Campbell - East Londonderry
 
Campbell a lansat un apel pentru reintroducerea pedepsei capitale şi se opune vehement căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, acesta catalogând homosexualitatea drept o ”practică rea, oribilă şi dezgustătoare”.
citeste totul despre: