Mai bine mai târziu decât niciodată. Supermarketurile britanice interzic accesul fără mască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
supermarket pandemie cumparaturi covid 19 FOTO Shutterstock

Supermarketurile britanice din reţelele Tesco, Asda, Aldi şi Waitrose au anunţat marţi că nu vor mai permite accesul clienţilor care nu poartă mască şi care nu au un motiv valid de a nu respecta această măsură de protecţie împotriva coronavirusului, informează Reuters. În plus, poliţia va fi mai fermă cu persoanele care încalcă regulile introduse pentru oprirea răspândirii COVID-19 şi ar putea fi adoptate măsuri şi mai stricte.

Firmele respective au urmat exemplul concurenţilor de la Sainsbury's şi Morrisons, care implementaseră o politică similară cu o zi înainte.

În timp ce în Regatul Unit creşte accelerat numărul de cazuri de COVID-19, guvernul de la Londra şi-a exprimat îngrijorarea faţă de răspândirea coronavirusului în supermarketuri, unde unii nu respectau cerinţa de a purta mască în timp ce fac cumpărăturile.

În toată ţara sunt închise magazinele de produse neesenţiale, restaurantele şi barurile, ceea ce a dus la creşterea cererii în supermarketuri şi alte magazine alimentare.

"Pentru a ne proteja clienţii şi colegii, nu vom permite accesul în magazinele noastre nimănui dacă nu are faţa acoperită, cu excepţia celor scutiţi conform instrucţiunilor guvernului", a anunţat într-un comunicat Tesco, liderul sectorului respectiv de vânzare cu amănuntul. "Colegii noştri muncesc din greu în condiţii dificile pentru a se asigura că toată lumea poate primi ce are nevoie şi le cerem tuturor să fie amabili, răbdători şi respectuoşi, deoarece toţi acţionăm pentru a ne proteja reciproc".

Tesco a mai precizat că cere clienţilor să-şi facă cumpărăturile individual, dacă nu sunt îngrijitorii altor persoane sau nu sunt însoţiţi de copii. De asemenea, în magazinele reţelei s-au mărit efectivele personalului de securitate.

Asda a emis un comunicat similar, în care arată că va oferi în continuare gratuit măşti celor care şi le-au uitat. "Însă dacă un client refuză să poarte un acoperământ (pentru faţă - n. red.) fără un motiv medical valid şi dacă îi contestă în orice mod în această privinţă pe colegii noştri - colegii noştri de la securitate le vor refuza accesul", adaugă firma.

La rândul ei, compania John Lewis a anunţat obligativitatea portului măştii şi în supermarketurile Waitrose.

Consorţiul Britanic pentru Comerţul cu Amănuntul, care reprezintă mai mult de 170 de comercianţi importanţi, inclusiv grupurile de supermarketuri, a declarat luni că responsabilitatea de a impune portul măştilor revine poliţiei, căreia i-a solicitat ajutorul. 

Poliţia va acţiona mai ferm împotriva persoanelor care încalcă regulile de lockdown

Poliţia britanică va fi mai fermă cu persoanele care încalcă regulile introduse pentru oprirea răspândirii COVID-19 şi ar putea fi adoptate măsuri şi mai stricte, au anunţat marţi autorităţile, relatează Reuters.

Lovită de o nouă tulpină a coronavirusului, extrem de contagioasă, Marea Britanie se confruntă cu o înmulţire puternică a noilor infectări, spitalizărilor şi deceselor. În unele părţi din Londra, se consideră că una din 20 de persoane are boala.

Şefa poliţiei din Londra, Cressida Dick, cea mai înaltă funcţie poliţienească din Marea Britanie, a spus că poliţiştii vor acţiona mai ferm pentru a impune regulile de lockdown, în contextul îngrijorărilor că unele persoane continuă să ignore măsurile de limitare a interacţiunilor sociale.

 "Este lipsit de logică pentru mine că cineva nu ar putea fi conştient de datoria noastră de a face tot posibilul pentru a opri răspândirea virusului", a scris Cressida Dick în ziarul Times.

"Am spus foarte clar că cei care încalcă legislaţia privind COVID-19 riscă tot mai mult să fie amendaţi", a adăugat ea.

Secretarul de stat pentru Poliţie, Kit Malthouse, a spus că guvernul ar putea lua în considerare adoptarea de reguli şi mai stricte dacă numărul infectărilor şi spitalizărilor va arăta că este nevoie de acest lucru.

"Dacă vom trece de asta cu bine, şi ne vom asigura că este ultimul mare lockdown din ţară, este foarte important să respectăm cu toţii regulile", a declarat el pentru Sky News.

"Dacă vrem să fim siguri că acesta este ultimul lockdown, trebuie să respectăm cu toţii regulile şi să le luăm extrem de în serios. Din păcate, nu am văzut asta în unele zone din ţară din partea unei minorităţi de oameni care, sincer, ne dezamăgesc pe noi, restul", a adăugat oficialul.

Marea Britanie deschide noi centre de vaccinare masivă şi se pregăteşte pentru ce e mai rău

Marea Britanie se află într-un moment periculos al pandemiei COVID-19, a declarat luni premierul Boris Johnson, în timp ce principalii săi consilieri sanitari cred că cele mai grele săptămâni ale pandemiei urmează să vină, deşi numărul persoanelor vaccinate a depăşit 2,4 milioane, relatează Reuters şi AFP.

Noua variantă mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 continuă să se răspândească în Marea Britanie, în unele părţi ale Londrei o persoană din 20 fiind în prezent infectată.

''Este o cursă contracronometru, pentru că toţi putem vedea ameninţarea cu care se confruntă sistemul naţional de sănătate, presiunea asupra sa, nevoile în unităţile de terapie intensivă, presiunea asupra paturilor cu ventilatoare, chiar şi lipsa oxigenului în unele locuri'', a declarat Johnson în timpul unei vizite la un centru de vaccinare în oraşul Bristol.

''Este un moment foarte periculos. Cel mai rău lucru acum pentru noi este ca succesul programului de vaccinare să lase loc unui fel de automulţumire despre starea pandemiei'', a avertizat el.

Anterior, consilierul său sanitar principal, Chris Whitty, a atenţionat că situaţia se va agrava, astfel că ''săptămânile următoare vor fi cele mai rele ale acestei pandemii în ce priveşte internările'', ajunse în prezent la peste 32.000, în timp ce numărul deceselor de la începutul pandemiei a depăşit 81.000.

''Oricine nu este uimit de numărul oamenilor aflaţi în stare gravă în spitale în acest moment şi care mor în timpul acestei pandemii, cred că nu a înţeles nimic. Este o situaţie îngrozitoare'', a subliniat responsabilul britanic în declaraţia sa, acordată postului BBC.

În Marea Britanie au fost deja vaccinate peste 2,4 milioane de persoane, mai multe ca în orice altă ţară europeană, dar atingerea obiectivului de a vaccina până la jumătatea lunii februarie 15 milioane de persoane din grupele de risc este o provocare majoră.

Pentru aceasta au fost deschise luni şapte noi mari centre de vaccinare în centre de conferinţe sau pe stadioane, în principal la Londra, Birmingham şi Manchester, în care zeci de mii de persoane vor putea fi vaccinate săptămânal. Peste 1.000 de centre de vaccinare au fost create până în prezent în Marea Britanie, urmând să fie deschise şi altele.

În acest timp, responsabilii politici şi sanitari îndeamnă populaţia să rămână cât mai mult acasă şi să respecte măsurile de lockdown, premierul Johnson neexcluzând şi introducerea unor noi restricţii.

Şi parlamentarilor li s-a cerut luni să poarte măşti în timpul dezbaterilor din Camera Comunelor. ''Oricând este posibil, vă rog să încercaţi să purtaţi masca tot timpul, cu excepţia, desigur, atunci când vorbiţi'', a spus preşedintele legislativului, Lindsay Hoyle, la începutul zilei de dezbateri. Până în prezent masca nu era obligatorie în parlament, dar capacitatea sălii de plen a fost redusă pentru a se respecta distanţa socială, iar numeroşi parlamentari au participat la dezbateri prin videoconferinţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite