Mahalalele britanicilor - fotografii care arată până unde ajungea sărăcia în urmă cu 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 40 de ani, existau cel puţin trei milioane de oameni care trăiau la limita sărăciei în Marea Britanie FOTO Nick Hedges/Daily Mail
În urmă cu 40 de ani, existau cel puţin trei milioane de oameni care trăiau la limita sărăciei în Marea Britanie FOTO Nick Hedges/Daily Mail

Un fotograf britanic a realizat o colecţie de fotografii care surprind viaţa săracă şi tristă din mahalalele din Marea Britanie, din urmă cu doar 40 de ani. Scenele din fotografii dezvăluie condiţiile dure pe care le îndurau milioane de englezi în anii '60 şi '70.

Fotografiile care reprezintă viaţa săracă din mahalalele Marii Britanii sunt făcute publice pentru prima oară acum ca parte a unei expoziţii numită „Transformă-ţi viaţa/Make Life Worth Living“.

În zilele noastre, majoritatea familiilor din Marea Britanie, care susţin că sunt printre cele mai defavorizate, îşi permit totuşi îndeplinirea nevoilor zilnice, multe dintre ele permiţându-şi chiar luxul jocurilor video. Dar atunci, să fii sărac însemna să nu-ţi permiţi electricitate, să nu ai apă curentă sau chiar să dormi fără un acoperiş deasupra capului, notează „Daily Mail“

Fotograful Nick Hedges a petrecut trei ani vizitând zonele defavorizate, în anii '60 şi '70 pentru a capta aceste imagini pentru fundaţia caritabilă „Shelter/Adăpost“. Lansată în decembrie 1966, campania fundaţiei de caritate ţintea să distrugă mitul potrivit căruia doar cei ce locuiesc pe străzi sunt săraci şi să schimbe modul de a gândi al cetăţenilor, folosindu-se de puterea fotografiei.

Hedges a fotografiat mahalele din oraşe mari, ca Glasgow, Birmingham, Manchester, Leeds, Bradford şi Londra, documentând lupta zilnică pentru supravieţuire a celor mai săraci din ţară, care reprezentau peste trei milioane de locuitori. La acea vreme, era foarte neobişnuit ca un fotograf documentarist să se concentreze pe probleme domestice, în special pentru că poveştile internaţionale şi documentarea războaielor erau mai favorizate.

În ciuda faptului că au fost făcute cu zeci de ani în urmă, fotografiile lui Hedges nu au fost arătate public până acum din cauza unei restricţii de 40 de ani pentru a proteja anonimatul subiecţilor. El a donat 1.000 de poze Muzeului Naţional Media, în 1983, dar nu au putut fi folosite din cauză că nu se încheiase restricţia.

Fotografii din mahalalele britanice din urma cu 40 de ani FOTO Nick Hedges/Daily Mail

În timpul proiectului, Hedges a dat peste familii care dormeau cu toate luminile aprinse pentru a ţine şobolanii la distanţă, peste dormitoare pline de apă de la ploi şi peste pereţi de bucătărie de pe care tapetul se decojea. Într-una dintre fotografiile lui Hedges, un tată se uită disperat la zidul bucătăriei dintr-o casă infestată de şobolani din Glasgow, în timp ce fiul său priveşte inocent spre cameră. În altă fotografie, o fată îmbrăcată în zdrenţe ţine la piept un bebeluş care plânge. 

„Deşi aceste fotografii au devenit documente istorice, ele de fapt ajută să ne reamintim că un cămin sigur este baza unei societăţi civilizate. Eşecul guvernelor de a oferi acest cămin sigur pentru mulţi oameni marchează o societate tristă. Fotografiile ar trebui să ne permită să celebrăm progresul şi totuşi tot ce reuşesc este să ne bântuie cu sentimentul eşecului“, a declarat Hedges.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite