Lunga călătorie a sistemului antiaerian sovietic S-300, trimis de Slovacia în Ucraina: „Suntem un stat în prima linie a frontului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de apărare aeriană S-300 FOTO WIKIPEDIA
Sistem de apărare aeriană S-300 FOTO WIKIPEDIA

Vechiul sistem sovietic de apărare aeriană S-300 a ajuns săptămâna trecută în Ucraina pe cale ferată trecând prin satul Dobra de graniţă (estul Slovaciei), ce a ajuns o rută cheie de transport al armelor şi muniţiilor dinspre vest.

„A fost un tren lung, cu mult mai multe vagoane decât în mod normal”, spune Mikolas Csoma, primarul  Dobra despre transportul masivului sistemului de apărare aeriană compus din 48 de rachete sol-aer, patru lansatoare şi radare de ghidaj al rachetelor.

Primarul a aşteptat circa 30 de minute la barieră să treacă lungul şir de vagoane. O aşteptare ce semnalează accelerarea eforturilor vestice pentru a ajuta Ucraina să se apere, scrie NYT.

În contextul în care Vladimir Putin a promis să-şi ducă războiul la capăt, până la îndeplinirea deplină a obiectivelor, forţele ruse regrupându-se în estul Ucrainei, ţările NATO şi SUA se străduiesc să întreţină un flux de arme constant în ţară, care să consolideze echipamentele deja existente.

În acest sens, întărirea capacităţilor de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune este vitală pentru Ucraina. Deşi ţara are propriile sisteme antiaeriene, inclusiv sisteme de rachete S-300, unele au fost distruse, lăsând descoperite o mare varietate de ţinte pentru atacurile aeriene şi rachetele de croazieră ale ţării invadatoare.

Este un dezechilibru asupra căruia preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat de la început, pledând în faţa NATO să declare o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei şi apoi făcând apel disperat la trimiterea de arme grele.

SUA a oferit Slovaciei, membru NATO, o baterie de rachete Patriot de fabricaţie americană, în schimbul „donării” vechiului sistem S-300 al ţării Ucrainei.

Ministrul slovac al apărării,Jaroslav Nad, un susţinător înfocat al Ucrainei, a spus că înainte de invazia rusă a Ucrainei ar fi fost de neconceput ca ţara să trimită gratuit volume mari de arme de-a lungul graniţei sale estice - fie ele şi esenţiale, cu atât mai puţin un sistem antiaerian de fabricaţie rusească precum S-300, vechi dar puternic.

„Dar aste e noua realitate a lumii. Suntem un stat din prima linie a frontului. Avem un război la graniţă şi peste 330.000 de ucraineni ce sosesc în ţara noastră, Paradigma este foarte diferită acum”, spune el.

„Ucraina luptă literalmente pentru viitorul nostru”, a spus ministerul slovac al apărării precizând că Putin, pe care îl consideră „echivalentul lui Hitler”, trebuie oprit înainte să meargă şi mai departe.

Ucraina ar putea primi mai mult armament greu

Slovacia nu este singura ţară care îşi sporeşte ajutorul militar acordat Ucrainei. Numărul doi al Pentagonului s-a întâlnit miercuri cu cei mai importanţi contractori americani din domeniul apărării pentru a discuta despre cât de repede ar putea reface stocurile şi ce noi echipamente ar putea trimite în Ucraina.

SUA urmează să trimită un nou pachet cu arme şi muniţie pe fondul criticilor că administraţia Biden ezită să furnizeze sisteme cu rază lungă de acţiune Ucrainei.

Alte ţări membre NATO, precum Cehia, trimit deja armament mai greu decât anterior, inclusiv tancuri T-72 şi sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune.

Dar sistemul S-300 este cel mai masiv echipament trimis până acum Ucrainei de o ţară NATO. Acesta a fost transferat din Nitra, un oraş la est de Bratislava, la celălalt capăt al ţării, şi anume la Dobra, unde există şine sovietice mai late decât standardul european. Astfel transporturile pot ajunge în Ucraina, care are de asemenea linii ferate construite în epoca sovietică.

Slovacia este luată în calcul pentru alte transporturi de arme grele aflate în discuţii şi în care sunt incluse atât avioane sovietice vechi MiG-29, cât şi obuziere autopropulsate sofisticate de fabricaţie slovacă ShKH Zuzana 2 de 155 mm  (sistem de artilerie cu rază lungă de acţiune).

Este examinată şi o propunere prin care Ucraina să trimită tancuri avariate, inclusiv capturate de la ruşi în Slovacia, Republica Cehia şi Polonia pentru a fi reparate în aceste ţări experimentate în echipamente de fabricaţie sovietică.

Slovacia ajută şi prin faptul că permite tranzitarea armelor din alte ţări - Cehia, Australia, dar şi ţări despre oficialul slovac spune că „susţin că nu trimit material militar Ucrainei”. Aceasta ar fi vecinul sudic al Slovaciei, Ungaria, ce s-a declarat public neutră în conflict şi a interzis tranzitarea armelor pe teritoriul său, dar care ar fi trimis discret armament prin intermediul altor ţări.

 Alarmată de fluxul de arme ce se revarsă din Slovacia, Polonia şi România, Rusia a încercat să-l oprească sau să-l descurajeze, avertizând că armamentul străin destinat Ucrainei constituie o „ţintă legitimă”. Luna trecută ministrul rus de externe a promis că „nu va permite” transferul sistemului de apărare al Slovaciei.

După ce a eşuat, Ministerul Apărării de la Moscova a susţinut duminică că a distrus deja acest sistem în urma atacului cu rachete de croazieră care a lovit un hambar de lângă oraşul estic Dnipro.

Ministrul slovac a respins aceste afirmaţii, spunând că este o tactică de a salva onoarea Rusiei şi a calma piloţii ruşi trimişi să bombardeze în Ucraina. Luni, Nad a primit asigurări că „sistemul e în funcţiune şi funcţionează eficient” şi că acesta nu se află la Dnipro.

Prea masiv să treacă neobservat în Slovacia, dat de gol de politicieni

O baterie antiaeriană este prea masivă să treacă neobservată mai ales când este încărcată în trenuri cu peste 120 de vagoane ce blochează trecerile la barieră. Transportul a fost atât de mare că a durat două zile să fie dus peste graniţă dinspre Dobra, în două călătorii.

„Cu toţii ştiu ce se întâmplă”, a spus Jakub Zsolt un lucrător de mentenanţă la o fabrică de oţel care locuieşte la mică distanţă de depozitul feroviar. El spune că nepoţii săi sunt speriaţi de zgomot dar că el s-a obişnuit cu mişcările de elicoptere şi de camioane ce aduc arme acolo.

Se teme însă că Slovacia, o ţară de doar 5,4 milioane de locuitoari s-ar putea implica prea profund în războiul dintre Rusia şi Ucraina.

„Ruşii ne-ar putea ataca”, spune el, arătându-se nedumerit că  ucrainenii - ce „sosesc aici în maşini mult mai frumoase” decât sunt în Slovacia  - au nevoie de atât de mult ajutor din partea ţării sale.

Eduard Heger, premierul slovac pro-occidental care a spus că „trebuie să ajutăm Ucraina în orice mod posibil pentru a câştiga acest război”, este criticat de adversarii săi politici ce încearcă să întoarcă opinia publică contra acestui ajutor, apelând la un segment consistent al populaţiei tradiţional favorabil Moscovei.

          

Robert Fico, un fost premier slovac implicat scandaluri, a compromis eforturile guvernului de a ţine secret transferul până când ar fi ajuns în siguranţă în Ucraina, postând un clip pe Facebook cu vagoanele de tren în care se afla sistemul în drum spre ţara vecină.

El a denunţat faptul că Heger ar fi dispus să facă orice i-ar cere americanii şi a solicitat ca publicul să fie anunţat imediat cu privire la destinaţia sistemului S-300.

Raţiunile au fost ţinute secrete din motive de securitate, spune ministrul slovac al apărării, explicând că opoziţia face jocuri politice împotriva intereselor ţării lor, nu doar ale Ucrainei.

„Rusia ucide mii de oameni în Ucraina şi nu am de gând să număr voturile ce le voi pierde sau câştiga...ci doar vieţile pe care voi putea să le salvez”.

Pavel Macko, un general slovac în rezervă, care a servit în misiunile NATO din Afganistan şi la bazele din Germania, a declarat că sistemul S-300 livrat Ucrainei datează din anii 1980, când Slovacia era membră a Pactului de la Varşovia ca parte a Cehoslovaciei. Acest sistem este inferior sistemului de rachete Patriot de fabricaţie americană. Dar, a adăugat el, ucrainenii ştiu să-l folosească şi vor putea putea reduce cu ajutorul lui decalajul aerian faţă de Rusia.

„Acestă armă suplimentară nu are doar valoare simbolică, ci este un plus important care ar putea determina Rusia să-şi schimbe planurile”, a spus el.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite