Lorzii britanici: ”România şi Bulgaria au aderat la UE înainte să fie pregătite”
0Uniunea Europeană ar trebui să supravegheze mai atent măsura în care statele care vor să adere respectă drepturile omului şi democraţia, au declarat membrii Comitetului UE din Camera Lorzilor, citaţi de BBC.
Analizând extinderea UE, Comitetul a constatat că „România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007 înainte de a fi fost pregătite”. Problema corupţiei şi reforma justiţiei ar fi trebuit soluţionate înainte ca cele două ţări să fie acceptate ca membre ale UE, au arătat membrii Ccomitetului, subliniind în acelaşi timp că extinderea UE a stimulat creşterea economică şi securitatea europeană.
Când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, a constatat Comitetul Camerei Lorzilor, criteriile obligatorii pe care statele respective ar fi trebuit să le îndeplinească înainte de a fi primite, nu au fost aplicate pe deplin, ceea ce a însemnat că cele două ţări au aderat fără ca în problemele reformei justiţiei şi ale corupţiei să se fi făcut suficiente progrese. Acest eşec a determinat UE să ceară ţărilor să grăbească introducerea reformelor după accesul lor, situaţie care nu mai trebuie permisă, a afirmat lord Boswell, preşedintele Comitetului..
Concluziile la care a ajuns Comitetul au fost făcute în condiţiile în care şapte state- Macedonia, Islanda, Muntenegru, Serbia, Turcia, Albania şi Bosnia-Herţegovina - negociază aderarea lor la UE iar Croaţia va adera la 1 iulie 2013.
Comitetul Camerei Lorzilor a constatat că, din cauza dificultăţilor economice ale zonei euro şi a lipsei de interes a ţărilor aspirante, extinderea UE nu mai este o prioritate. „”Lipsa de interes faţă de extindere (a UE) şi lipsa de interes faţă de aderare, (manifestată de statele aspirante) ar putea ameninţa serios viitorul programului extinderii” , a subliniat Comitetul care a scos în evidenţă avantajele expansiunii pieţei unice care acum are 500 de milioane de consumatori şi un PIB al tuturor statelor membre echivalent cu 11 miliarde lire sterline.
Referindu-se la îngrijorările legate de imigrare în condiţiile extinderii continue a UE, în declaraţie s-a subliniat că restricţiile de tranziţie privind libera circulaţie pentru cetăţenii noilor state membre au fost binevenite şi au contribuit la adaptarea pieţii muncii la o Uniune Europeană în expansiune Expirarea la sfârşitul anului a restricţiile impuse angajărilor cetăţenilor provenind din România şi Bulgaria în Marea Britanie, a determinat guvernul să analizeze situaţia avantajelor sociale într-o încercare de a pune capăt aşa zisului „turism pentru beneficii”.
Totuşi , declaraţia pune accentul pe avantajele extinderii atât în domeniul economic cât şi în cel al îmbunătăţirii securităţii europene, atrăgând atenţia totuşi că Ciprul a fost admis în UE în 2004, fără să soluţioneze disputa cu Turcia legată de Ciprul de nord, situaţie care afectează serios acum progresele Ankarăi în procesul aderării.În viitor, se arată, orice fel de dispute trebuie soluţionate înaintea aderării.