Londra pregăteşte „pragul de imigrare” pentru români şi bulgari. Britanicii vor să şantajeze Bruxelles-ul să accepte regulile care încalcă tratatele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron a discutat de cel puţin două ori cu preşedintele român Traian Băsescu despre problemele legate de imigranţi
Premierul David Cameron a discutat de cel puţin două ori cu preşedintele român Traian Băsescu despre problemele legate de imigranţi

După mai bine de un an de campanie agresivă împotriva imigranţilor, politicienii britanici vor prezenta un plan prin care să limiteze numărul muncitorilor străini, principalii vizaţi fiind românii şi bulgarii.

Partidul Conservator condus de premierul britanic David Cameron va prezenta un set de măsuri pentru a limita numărul imigranţilor care vin din state în care salariul mediu şi ajutoarele sociale sunt mai mici decât cele din Marea Britanie. Planul va fi sprijinit de coaliţia de guvernare de la Londra, formată din conservatori şi liberal-democraţi. Măsurile vin după ce, anul trecut, partidul extremist UKIP – care a ieşit pe primul loc la alegerile europarlamentare din mai – şi majoritatea presei britanice au dus o campanie agresivă faţă de imigranţi, în care românii şi bulgarii au fost transformaţi în simbolul străinilor săraci, care vin în Marea Britanie doar pentru a frauda sistemul de ajutoare sociale sau pentru a comite infracţiuni. 

Conform propunerii, vor fi "două cercuri" în Europa, cu Marea Britanie şi altele delimitându-se de ţările din zona euro, angajate într-o integrare mai aprofundată. Ţările din "celălalt cerc" se vor concentra pe comerţ, reglementarea afacerilor, legile privind drepturile omului şi dreptul la beneficii sociale.

Bruxelles-ul, şantajat să accepte măsurile

Astfel, britanicii anunţă că vor aplica restricţii pentru statele care vor intra în UE de acum înainte, dar şi pentru România şi Bulgaria. Măsurile contravin tuturor tratelor europene şi încalcă principii fundamentale pe care a fost construită UE, precum dreptul la libera circulaţie. Conservatorii vor însă ca aceste măsuri să fie acceptate de Bruxelles în timpul negocierilor pe care le vor demara, sperând practic să obţină o excepţie fără precedent de la normele comunitare. 

Alimentată de extremişti şi presă, îngrijorarea populaţiei britanice faţă de imigraţie a explodat în ultimul an, urcând pe primul loc în topul problemelor sociale. Aşa cum s-a întâmplat în multe ţări din Europa, partide moderate britanice au preluat o parte din tezele extremiştilor. Astfel, Cameron a promis că, dacă Conservatorii pe care îi conduce vor câştiga alegerile generale din mai 2015, va organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE. 

România şi Bulgaria, discriminate de noua lege

Doar alte două state din UE – Danemarca, Luxemburg – au salarii medii mai mari decât Marea Britanie (echivalentul a 2.496 de euro pe lună). Comparativ, salariul mediu în Germania este de 2.054 euro pe lună astfel că, teoretic, şi numărul nemţilor care vor să muncească în Marea Britanie ar trebui limitat. În ciuda cifrelor bombastice vehiculate, din cele 5,7 milioane de solicitări pentru beneficii sociale primite anul trecut de statul britanic, doar 7% au fost înaintate de imigranţi. Dintre aceştia, 1.740 au fost români. Adică 0,03% din total.  

DOCUMENTAR Adevărul despre românii din Marea Britanie

Interviu cu unul dintre liderii UKIP, europarlamentarul Tim Aker

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/romani-in-uk" target="_blank">View the story "romani in uk" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite