Liderii UE se întâlnesc, astăzi, pentru prima dată fără Marea Britanie, pentru a oferi noi perspective proiectului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lideri europeni, primul summit după Brexit
Lideri europeni, primul summit după Brexit

Liderii din ţările membre UE se întâlnesc miercuri dimineaţă la Bruxelles, pentru prima dată fără Marea Britanie, pentru a încerca să ofere un nou orizont unui proiect european zguduit de Brexit, relatează AFP.

Marţi, Bruxelles-ul şi liderii celor 27 de ţări rămase în Uniune au acceptat să îi ofere un timp Marii Britanii înainte de a declanşa oficial procedura de ieşire, subliniind, încă, că nu va accepta să aştepte luni de zile.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a avertizat britanicii că relaţia lor viitoare cu UE nu se va face “a la carte” – o tentativă de a evita ca Brexitul să ducă la mişcări similare în alte ţări.

David Cameron a plecat de la Bruxelles, în timp ce premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, merge miercuri în capitala UE, pentru a evalua şansele ca Scoţia să se alăture UE ca entitate independentă.

Lidera partidului separatist SNP urmează să discute în cursul dimineţii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar nicio întâlnire nu este prevăzută în această etapă cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului European.

„Dacă ieşim din Europa, se va face împotriva voinţei noastre”, iar acest lucru este “inacceptabil din punct de vedere democratic”, a spus Sturgeon în cursul unei dezbateri consacrate Brexitului în Parlamentul de la Edinburgh, subliniind că scoţienii au votat clar pentru rămânerea în blocul comunitar.

La cinci zile după şocul Brexit, liderii europeni au acordat marţi seară o perioadă de respiro Marii Britanii, avertizând, însă, că pauza nu este nelimitată.

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană recunosc faptul că “puţin timp este necesar pentru revenirea calmului”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după dineul consacrat Brexit.

Omologul său de la Comisia Europeană, Jean-Claude Juncker, a insistat ca Londra să activeze cât mai curând posibil procedura care va permite separarea sa.

Însă premierul conservator nu a cedat în această privinţă, repetând că succesorul său la conducerea Guvernul va activa clauza de retragerea a ţării sale din UE, adică Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

În ultima sa apariţie la un summit european. Cameron a avut sarcina grea de a-şi explica eşecul la referendumul din 23 iunie, la care 52% dintre britanici au votat pentru despărţirea de UE. El şi-a apărat decizia de a convoca referendumul. “Bineînţeles că regret rezultatul, dar nu regret organizarea referendumului, era lucrul corect de făcut”, a subliniat el.

„A simţit că este o decizie istorică şi se simţea responsabil”, a declarat preşedintele Francois Hollande după reuniune, subliniind că niciunul dintre liderii prezenţi nu a vrut “să îl umilească” pe David Cameron, pentru că “aceasta ar fi însemnat umilirea poporului britanic”.

Atacurile dure au fost rezervate mai degrabă susţinătorilor Brexit. “Ce nu înţeleg este faptul că cei care voiau să iasă sunt complet incapabili să ne spună clar ce vor”, a spus Juncker.

La scurt timp după victoria lor surpriză la referendum, liderii taberei Brexit au început să dea înapoi în privinţa promisiunilor-cheie din timpul campaniei.

Cameron a pledat la Bruxelles pentru o “relaţie cât mai strânsă posibil” între Londra şi UE, după ieşire, subliniind că cele 27 de state membre vor rămâne “vecini, prieteni, aliaţi, parteneri”.

Uniunea “este suficient de puternică pentru a depăşi ieşirea Marii Britanii şi va continua să meargă înainte”, a dat asigurări Merkel.

Germania, Franţa şi Italia, cele trei ţări care au fondat UE şi principalele economii din Zona euro, au pledat pentru un nou impuls proiectului european, al cărui contur este în vag.

Ţările fondatoare ale Uniunii “nu sunt singurele care trebuie să susţină proiectul”, a avertizat Juncker, într-un apel către ţările din Europa de Est.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite