Liderii UE, acord parţial privind Politica Agricolă Comună, după trei ani de dispute. Care este miza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultura ferme utilaje agricole foto

Negociatori europeni au ajuns în noaptea de joi spre vineri la un compromis asupra unor puncte aflate în litigiu ale noii Politici Agricole Comune (PAC), trezind speranţa unui acord global, relatează Reuters.

Negocieri între Parlamentul European (PE) şi statele membre UE cu privire la o reformă a PAC - care continuă vineri - au început în urmă cu aproape trei ani.

Aceste negocieri s-au împotmolit în problema repartizării unor fonduri în valoare de 387 de milioane de euro, prevăzute în perioada 2021-2027 - care reprezintă o treime din bugetul global al UE.

Unul dintre obiective este atragerea unor subvenţii mai mari către exploataţii mici, în locul susţinerii marilor întreprinderi agroindustriale.

Noua PAC prevede totodată un sistem de ajutoare comunitare mai favorabil mediului, prin reglementări care vizează să reducă emisiile de gaze cu efecte de seră în sectorull agricol - care reprezintă aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră în UE.

”Suntem foarte aproape de un compromis bun. Mai aproape ca niciodată. Am făcut progrese enorme într-o singură noapte în problemele cele mai sensibile”, anunţă comisarul european al Agriculturii Janusz Wojciechowski, care participă la negocieri.

Negociatorii s-au pus de acord asupra finanţării ”eco-schemelor” - nişte programe ţintite de protecţia mediului, precum restaurarea unor zone umede.

Potrivit unui document pe care Reuters scrie că l-a consultat, Cei 27 urmează să aloce 20% din buget agricultorilor în perioada 2023-2024, iar apoi 25% în perioada 2025-2027.

Parlamentul European (PE) voia iniţial ca această sumă să reprezinte 30% din buget, însă statele membre vor o limitare la 20% din fonduri.

Un acord de principiu s-a încheiat, de asemenea, cu privire la redistribuirea de către Cei 27 a cel puţin 10% din fondurile PAC exploataţiilor mici. Însă există o derogare în cazul ţărilor care au distribuit fondurile în mod echitabil.

Experţi europeni au publicat săptămâna aceasta un raport potrivit căruia actuala PAC nu a reuşit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sector, în pofida alocării unor ajutoare ”pro-mediu” în valoare de 100 de miliarde de euro, începând din 2014.

Noile reglementări ale PAC urmează să intre în vigoare începând din 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite