La sfârşit de mandat, Barroso vrea să schimbe UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene
Preşedintele Comisiei Europene

Comisia Europeană doreşte să simplifice regulile Uniunii Europene şi să le facă mai puţin „apăsătoare“, a declarat preşedintele Jose Manuel Barroso într-un interviu pentru BBC.

În acest sens au fost propuse o serie de modificări în birocraţia instituţiei europene. Spre exemplu, Comisia Europeană îşi propune să înlocuiască cele 37 de acte care reglementează condiţiile de sănătate ale animalelor cu o singură lege şi să standardizeze, de asemenea, TVA-ul.

Obiectivul principal este uşurarea procedurilor legislative pentru o mai bună funcţionare şi dezvoltare a afacerilor cetăţenilor europeni, dar se doreşte şi reducerea birocraţiei excesive, acuzată de ani buni că îngreunează politicile europene.

Barroso, aflat la finalul celui de-al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, a declarat că UE nu „mai trebuie să se amestece în orice chestiune minoră“.

„Nu tot ce este bun este bun şi la nivel european“, a continuar preşedintele Comisiei Europene.

„Haideţi să ne gândim de două ori dacă, când şi unde trebuie să acţionăm la un nivel european“, a afirmat oficialul european, denumind propunerile Comisiei „cel mai complex exerciţiu care vrea să facă legea UE mai uşoară şi simplă“.

Comisia a eliminate deja unele dintre reglementările mai controversate, inclusiv, celebra interdicţie a castraveţilor curbaţi (n.r. reglementarea UE pentru standarde de formă la 26 de legume şi fructe).

Alte măsuri pe care Comisia Europeană a decis să le aplice constau în simplificarea unor reguli deja existente şi retragerea altora, precum şi propunerea care interzicea coafezelor să poarte tocuri înalte.

Conform analiştilor BBC, Uniunea Europeană răspunde unei tendinţe politice de descentralizare, într-un moment în care Guvernul de la Londra îşi doreşte o redefinire totală a relaţiei cu Bruxelles-ul- chiar şi un posibil Brexit. Mai mult, potrivit sondajelor, trei sferturi dintre cetăţenii UE cred că este prea multă birocratie în Europa.

Barroso declarase în urmă cu o lună că implicarea UE ar trebui să fie „mare pentru lucrurile mari şi mică pentru lucrurile mici“.

Desigur, nu se poate vorbi de o returnare a puterilor către guvernele naţionale, ci mai degrabă o schimbare de mentalitate la nivelul Comisiei Europene. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite