Kievul a cerut opinia Comisiei de la Veneţia privind referendumul din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru „Gândul” că a fost informat luni de noii lideri ucraineni că au solicitat Comisei de la Veneţia, prin intermediul Consiliului Europei, să emită o opinie privind caracterul legal al unui eventual referendum de secesiune în Crimeea.

Informaţia i-a a fost confirmată luni ministrului Corlăţean şi de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum şi de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, ţară care prezidează Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei.

„Autorităţile ucrainene m-au informat astăzi că au solicitat prin Consiliul Europei Comisiei de la Veneţia să se pronunţe asupra acestui aşa-zis referendum”, a declarat ministrul.

„De altfel, în marja vizitei de la Kiev, am avut prilejul cu secretarul general al Consiliului Europei şi cu preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, cu ministrul de Externe austriac, care mi-au confirmat faptul că se va solicita Comisiei de la Veneţia exprimarea foarte rapidă a unui punct de vedere, dat fiind că experţii Comisiei de la Veneţia beneficiază de o apreciere fără contestaţie la nivel european şi au expertiza necesară să se pronunţe pe acest tip de exerciţiu”, a povestit şeful diplomaţiei române.

Întrebat ce fel de discuţii a avut cu preşedintele interimar, Aleksandr Turcinov, Corlăţean a precizat că există „o preocupare serioasă” la Kiev faţă de planurile de referendum în Crimeea, evitând însă să spună dacă există semnale la nivel diplomatic că pregătirile pentru acest referendum chiar au început.

„Poziţia este foarte clară: este ilegal, este neconstituţional şi nu are niciun fel de bază pentru a fi organizat. Probabil că acest aşa-zis referendum va fi organizat chiar în condiţii de improvizaţie”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Atât la Kiev, cât şi în comunitatea europeană şi transatlantică, planul de referendum, a adăugat ministrul, este „văzut şi ca o provocare, care ar putea să genereze o reacţie ceva mai largă în alte regiuni”.

„Este extrem de important faptul că există o poziţie clară internaţională de nerecunoaştere a legitimităţii, de afirmare a caracterului neconstituţional, deci în consecinţă de nerecunoaştere a unor eventuale concluzii în care ar spune «Crimeea ia o altă direcţie, spre Moscova»”, a punctat Corlăţean, care susţine că nu există nicio ambiguitate în acest sens în Constituţia Ucrainei, care acordă dreptul Crimeei să organizeze referendumuri, însă nu menţionează explicit dacă regiunea autonomă are autoritate şi în chestiuni care ţin de teritoriul naţional.

„Opinia este larg împărtăşită că nu există un fundament constituţional pentru organizarea legitimă a unui astfel de referendum”, a precizat ministrul Titus Corlăţean, în interviul acordat la finalul vizitei oficiale la Kiev.

Peninsula ucraineană Crimeea este controlată de la sfârşitul lui februarie de forţe ruse care şi-au consolidat zi după zi poziţia.

Parlamentul prorus al Crimeei a prevăzut organizarea la 16 martie a unui referendum, considerat ilegal de către Kiev, privind o alipire a peninsulei la Rusia.

Se aşteaptă ca pronunţarea Comisiei de la Veneţia să vină în zilele următoare, înaintea referendumului.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite