Kievul acuză că peste 700 de soldaţi ruşi au pătruns pe teritoriul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Securitate al Ucraineni (CNSU) transmite că două grupări mari, ale armatei Federaţiei Ruse, au intrat pe teritoriul Ucrainei, comunică pagina oficială a centrului informaţional de analiză a CNSU. Administraţia de la Kiev a precizat că 700 de militari ruşi au pătruns luni pe teritoriul Ucrainei.

"Luni dimineaţă, două grupuri de militari ai Federaţiei Ruse au traversat frontiera, intrând în Ucraina", afirmă Andrei Lîsenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

"Fiecare grup era format din 300 - 350 de militari", adaugă oficialul ucrainean, precizând că Rusia încearcă astfel să îi ajute pe insurgenţii proruşi. 

„Potrivit informaţiilor operative, astăzi două grupe de diversionişti, din rândul forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a precizat CNSU.

Andrei Lîsenko a mai afirmat că trupele ruse au intrat în Ucraina prin regiunea Lugansk, pe sectorul de frontieră controlat de insurgenţii pro-ruşi.

„În prima jumătate a zilei a fost fixată trecerea frontierei ucrainene, prin sectorul controlat de terorişti. Două grupe mari de militari ruşi. Unde se află acum aceştia nu se ştie, cert este că au intrat în ţară prin regiunea Luhansk”, a menţionat Lîsenko.

În zona unde armata ucraineană desfăşoară oeraţiunii anti-teroriste, cum le numeşte Kievul, s-a constatat o scădere a acţiunilor militare în zona aeroportului din Doneţk şi intensificarea tirurilor cu mai multe tipuri de armament în regiunea oraşului Mariupol şi în regiunea localităţii Crîmscoe din regiunea Lugansk, transmite censor.net.ua.

Pe teritoriul aeroportului din Doneţk, teroriştii au deschis focul de 10 ori asupra forţelor guvernamentale ucrainene, cu artileria, cu lansatoare de grenade şi instalaţii de lansatoare de rachete ghidabile. Cel mai mult au fost afectate poziţiile din localităţile Nokolaevka, Gnitovo şi Cermalika.

Spital lovit de obuze  în Doneţk
 

Un spital a fost atins luni la prânz de un tir de obuze, în centrul oraşului Doneţk, situat în estul separatist al Ucrainei, au constatat jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Acest bombardament a rănit şase persoane - un medic şi cinci pacienţi -, potrivit "ministerului pentru situaţii de urgenţă" al "republicii" de la Doneţk.

Geamurile spitalului au fost sparte de impact, iar urmele tirurilor erau vizibile în faţa clădirii, potrivit jurnaliştilor de la faţa locului.

Bombardamentul, în cartierul Kalininski, a atins şi o universitate aflată peste drum de spital.

"Obuze au căzut pe fereastră. Printr-un miracol, cu 15 minute înainte, studenţii au ieşit din sală. Vă imaginaţi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost încă înăuntru?", a declarat Larisa Poliakova, o reprezentantă a "ministerului educaţiei" al separatiştilor, prezentă în clădire.

"Nu există obiective strategice, nicio instalaţie militară. Nu înţeleg de ce trag aici. Sunt doar universităţi, un spital, magazine... Este departe de război", a adăugat ea.

Bombardamentul are loc pe fondul unei intensificări a violenţelor în estul Ucrainei, de aproximativ zece zile.

În regiunea Lugansk, insurgenţii continuă să ucidă cinic civili. Luni dimineaţă, insurgenţii au atacat casele din oraşul Debalţevo. Au fost ucişi mai mulţi civili, inclusiv femei şi copi.

Ca urmare a luptelor din estul Ucrainei, pe parcursul ultimelor trei zile au fost omorâţi mai mult de 380 desoldaţi ruşi, iar alţi 500 au fost răniţi, anunta Elena Vasileva, activista rusa pentru drepturile omului,creatoarea miscarii „Gruz-200″, pe pagina sa de Facebook.
 

Armata ucraineană a anunţat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a refuzat o nouă mediere, relatează AFP.

După două zile de lupte violente în estul Ucrainei, presiunea rebeliunii proruse asupra poziţiilor ucrainene de pe aeroportul din Doneţk a devenit extrem de puternică. Armata ucraineană a respins sâmbătă seara cel puţin zece tancuri pentru a deschide un culoar şi pentru a permite sosirea de întăriri, precum şi evacuarea unor victime.

Forţele ucrainene au "curăţat aproape în întregime incinta aeroportului", s-a felicitat duminică purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lîsenko. Trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk. Prin urmare, această operaţiune "nu este o încălcare a armistiţiului" instituit la începutul lui decembrie, a dat asigurări el.

Acest contraatac a fost urmat de tiruri de artilerie care au fost auzite în cursul întregii nopţi de sâmbătă spre duminică până în centrul oraşului Donţek şi s-au intensificat dimineaţa devreme, potrivit unor jurnalişti ai AFP prezenţi la faţa locului.

Potrivit autorităţilor separatiste şi ucrainene, trei militri şi cel puţin zece civili au fost ucişi în regiunea Doneţk. Alte 31 de persoane au fost rănite.

Bombardamentele au atins mai multe cartiere de locuinţe din Doneţk, unde mai multe magazine au rămas închise duminică.

Preşedintele "republicii" autoproclamate Doneţk Aleksandr Zaharcenko a afirmat că această ripostă este "o tentativă a Kievului de a relansa războiul".

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia, acuzată de Ucraina şi de Occident de susţinerea rebelilor, acuzaţie negată de Moscova, s-a declarat "extrem de preocupată de evoluţia situaţiei".

Liderii ruşi au "făcut constant eforturi de mediere" în ultimele zile, a subliniat Dmitri Peskov, anunţând că Vladimir Putin a trimis în cursul nopţii de joi spre vineri o scrisoare preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko cu "un plan concret pentru retragerea artileriei grele".

"Din păcate, partea ucraineană a respins planul", a continuat Peskov.

"Partea rusă este pregătită să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor pentru a-i convinge să accepte o astfel de opţiune cu scopul de a evita producerea de victime civile", a adăugat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Dar "aeroportul din Doneţk trebuie să fie plasat sub controlul rebelilor în virtutea acordurilor de la Minsk" semnate în septembrie, a adăgat diplomaţia rusă, făcând apel la "o încetare completă a ostilităţilor".

La Kiev şi în mai multe mari oraşe din ţară, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce omagii celor peste 4.800 victime ale conflictului din estul Ucrainei.

În capitală, manifestanţii au defilat în centrul oraşului, după care s-au adunat în Piaţa Independenţei, în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko, a premierului Arseni Iaţeniuk şi a mai multor lideri religioşi.

"Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean", a declarat în faţa mulţimii preşedintele Poroşenko.

Ucraina şi ţările occidentale acuză de mai multe luni Rusia că a desfăşurat trupe regulate în estul acestei ţări, afectat de un conflict armat cu rebelii proruşi soldat cu peste 4.800 de morţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Potrivit ultimelor estimări ale Kievului, peste 8.500 de soldaţi ai armatei ruse se aflau în Estul separatist la mijlocul lunii ianuarie. Rusia a negat întotdeauna orice implicare în conflictul din statul vecin.


 Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 4.800 de morţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite