INTERVIU Primarul autoproclamat din Slaviansk: „Nu vrem să fim o povară pentru «fraţii noştri mai mari»“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaceslav Ponomarev este un om extrem de ocupat. De câteva săptămâni a devenit, prin voinţă proprie, primarul Slavianskului, fieful separatiştilor. Maşini negre, fără număr, o suită impresionantă de securitate, mai ceva ca preşedinţii de stat, răpiri ale diplomaţilor OSCE, un referendum controversat şi un întreg alai media, toate acestea fac parte din firescul unei zile a primarului din Slaviansk.

Pentru câteva zeci de minute, domnul Ponomarev a fost de acrod să vorbească despre evenimentele recente, viitorul regiunii, dar şi despre legătura sa personală cu Moldova şi România.

Domnule primar, duminică sunt alegerile. Sunteţi pregătit?

Da, cu siguranţă. Secţiile de votare sunt gata, buletinele sunt pregătite, voluntarii ştiu ce au de făcut. Cooperarea cu celelalte autorităţi funcţionează şi suntem pregăiţi pentru a desfăşura acest referendum.

 Noi dorim ca populaţia de aici să ia deciziile pentru ei înşişi, nu o şleahtă de oligarhi şi clanuri mafiote. 

De ce este acest referendum atât de important pentru estul Ucrainei, în special pentru Slaviansk?

În primul rând este foarte important pentru Ucraina şi apoi la fel de important pentru regiunea de sud-est. Aşa cum noi nu recunoaştem autoritatea Kievului, aşa-numita junta, deciziile lor legale cât şi ilegale, la fel nu recunoaştem alegerile prezidenţiale. Referendumul pe care îl facem în Republica Doneţk este un instrument real pentru autodeterminare. Noi dorim ca populaţia de aici să ia deciziile pentru ei înşişi, nu o şleahtă de oligarhi şi clanuri mafiote. Noi am hotărât ca regiunea Doneţk, prin referendum, să devină independentă. Apoi, poporul singur va decide viitorul politic al acestei regiuni.

Viaceslav Ponomarev

Care vor fi paşii concreţi după referendum?

(Îi face semn fotografului italian să şteargă pozele cu maldărul de arme din spatele scaunului său) Momentan menţinem grivna, dar cu timpul vom trece la rublă, deoarece economic suntem complet legaţi de Rusia, chiar şi din punct de vedere al uniunii vamale. Industria din aceaastă regiune se orientează puternic spre Rusia. Ca să lucrăm cu Uniunea Europeană am avea nevoie de mult prea multe fonduri pentru a implementa cerinţele şi standardele europene.

Eu nu sunt în legătură directă cu Moscova. Nu primesc niciun ajutor armat.

Aţi menţionat relaţia cu Rusia. Ce mesaj trimite Moscova când vă sfătuieşte să amânaţi referendumul?

Dacă Putin asta susţine, atunci vă pot spune ce a spus cu câteva zile mai înainte. Putin a dorit amânarea atât a referendumului, cât şi a alegerilor prezidenţiale bazându-se pe anumite decizii politice. Însă noi nu vedem ce motive am avea să amânăm referendumul. Asta în primul rând. 

În al doilea rând, toată lumea este interesată de legătura mea personală cu Rusia. Eu nu sunt în legătură directă cu Moscova. Nu primesc niciun ajutor armat. Toate armele pe care le avem le-am luat de la SBU (n.a. Serviciul Intern de Securitate), de la poliţie, arme de uz personal, ca să nu mai vorbim de stocul de arme din anii '90, stoc pe care îl controlăm.

INTERVIU Ponomarev, primarul autoproclamat din Slaviansk: „Economic suntem complet legaţi de Rusia“ 

Puteţi garanta siguranţa celor care vor vota la referendum?

Da, noi putem asigura securitatea în oraşe şi în regiune. Dar dacă armatele ucrainene o să întrerupă referendumul, să ştiţi că eu i-am avertizat.

Acest conflict se va termina la un moment dat şi atunci voi veni în vizită în România şi Moldova

În ce direcţie se îndreaptă regiunea după referendum? Spre federalizare sau alipirea la Rusia?

Cred că economicul va fi puternic legat de Rusia. Trebuie să dezvoltăm fabricile şi intreprinderile dacă vrem să reuşim ca regiune. Sperăm ca Rusia să răspundă semnalelor noastre economice. Nu vrem să fim o povară pentru „fraţii noştri mai mari”. După care vom vedea ce şi cum.

image

Aveţi rude în Moldova şi în România. Cum va afecta acest conflict siguranţa regională, graniţa comună cu România?

Evident că va afecta siguranţa regională. Uitaţi-vă la Moldova în ce hal e. Pensionarii nu au cu ce să-şi plătească întreţinerea, chiar şi dacă aspiră şi implementează standardele României. Dar acest conflict se va termina la un moment dat şi atunci voi veni în vizită în România şi Moldova. Îmi amintesc cu drag de ospitalitatea rudelor mele din Moldova. Nu mai contează trecutul, când eram de părţi opuse ale istoriei. Acum suntem prieteni. 

Ziua Victoriei în Slaviansk. Corespondenţă din estul Ucrainei 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite