InformNapalm: Rusia a ars prizonierii de război ucraineni în somn cu arme termobarice. Dovezi că nu a fost o lovitură cu rachete trase de HIMARS
0Natura avariei aduse clădirii şi poziţia cadavrelor, precum şi absenţa unui crater de impact, indică o explozie cu incendiu în interiorul clădirii şi nu o lovitură de la o racheta HIMARS, susin investigatorii de la InformNapalm.
Distrugerea coloniei din Olenivka unde au murit 53 de prizonieri de război ucraineni, arată că ruşii ar fi putut folosi arme termobarice pentru a arde prizonierii în somn. Colonia nu a fost distrusă ca urmare a unei rachete sol-aer HIMARS, după cum insistă propaganda rusă, susţin anchetatorii proiectului InformNapalm.
Aceştia spun că ruşii au încercat să pună la punct un atac asupra coloniei care să arate ca unul în care a fost folosit sistemul de rachete antiaeriene HIMARS. Totuşi, o astfel de punere în scenă a fost făcută neprofesionist, pentru că „niciunul dintre ei nu ştie cum funcţionează acesta”.
„Dacă compari loviturile cu rachete HIMARS cu cea de la Olenivka, explozia de acolo a fost atât de slabă, încât paturile nu s-au mişcat nici măcar un centimetru, nici o cărămidă nu a căzut, stâlpul de oţel nu a fost deteriorat, dar incendiul a provocat daune uriaşe”, susţin experţii InformNapalm.
O altă dovadă că nu a fost o rachetă GMLRS este absenţa unui crater de impact. În schimb, totul indică faptul că în acest atac terorist a fost folosită o armă termobară, potrivit InformNapalm.
„Dacă o rachetă GMLRS ar fi lovit Olenivka, nu ar fi fost oameni arşi înăuntru... Explozia i-ar fi sfâşiat pe toţi, nu i-ar fi ars de vii. Armele termobarice incinerează victimele, lăsând cadavrele intacte. Baraca nu a fost lovită de racheta GMLRS. Rusia a folosit arme termobarice pentru a arde prizonierii de război în somn ”, se arată în comunicatul InformNapalm.
Toate acestea confirmă natura avariei aduse clădirii şi poziţia cadavrelor, precum şi absenţa unui crater de la impact.
Colonia de la Olenivtsi găzduia militari ucraineni capturaţi, în special apărătorii de la Mariupol, şi civili. Aproximativ 50 de persoane au murit în cazarmă, care au fost distrusă în noaptea de 29 iulie, iar alte 130 au fost rănite. Potrivit informaţiilor Direcţiei Principale de Informaţii a aratei ucrainene, atacul terorist a fost efectuat de mercenari ai companiei „Liga” (fostă „Wagner”) la ordinul proprietarului oligarhul care face treburile murdare ale lui Putin, Evgheni Prigojin.
Ruşi au recuperat 50 de cadavre şi au publicat o listă a prizonierilor de război decedaţi. Oficialii ucraineni au declarat că nu sunt în măsură să verifice lista în acest moment şi au solicitat o anchetă internaţională.
Duminică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia a adresat o invitaţie oficială experţilor Crucii Roşii şi ai Naţiunilor Unite, "în cadrul anchetei privind lovitura asupra unui centru de detenţie preventivă din Elenovka", scrie ziarul Izvestia, în ediţia online.
"Întreaga responsabilitate politică, penală şi morală pentru baia de sânge a ucrainenilor este suportată personal de Zelenski, regimul său criminal şi Washingtonul ca susţinător", a susţinut ministerul rus.
"Ucraina face încercări zadarnice de a da vina pe Moscova pentru un atac asupra unui centru de detenţie preventivă din Republica Populară Doneţk. Ei ar fi putut trage cu altceva decât HIMARS furnizate de Statele Unite dacă ar fi fost mai deştepţi", a susţinut la rândul său ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Dmitri Polianski într-o postare pe Twitter, citată duminică de agenţia oficială de presă rusă TASS.
Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, aminteşte DPA.
Crima de război a Rusiei a fost condamnată de liderii UE şi SUA. Ca răspuns la apelul Ucrainei, ONU a decis să trimită un grup de experţi pentru a studia detaliile tragediei.