Incidente violente la marşul Gay Pride din Croaţia. Un steag al comunităţii LGBTQ a fost ars

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tânăr a fost lovit în faţă şi i-a fost smuls din mână steagul în culorile curcubeului specific comunităţii LGBTQ Foto: Instagram/ net.hr
Un tânăr a fost lovit în faţă şi i-a fost smuls din mână steagul în culorile curcubeului specific comunităţii LGBTQ Foto: Instagram/ net.hr

Mai multe persoane au fost reţinute după marşul Gay Pride organizat la sfârşitul săptămânii trecute în capitala Croaţiei. Este prima oară când se înregistrează incidente la acest marş, în Zagreb, din 2011 încoace, notează Euronews.

Unii dintre participanţii la marş au fost ţinta unor atacuri fizice şi verbale, iar un steag LGBTQ a fost ars, potrivit Libertatea.ro.

Un tânăr a fost lovit în faţă şi i-a fost smuls din mână steagul în culorile curcubeului specific comunităţii LGBTQ, care a fost incendiat ulterior. 

Alte două femei au fost atacate verbal de un bărbat care a scuipat-o pe una dintre ele, apoi a fugit. 

„Ne aşteptăm ca poliţia să efectueze o investigaţie amănunţită şi să trateze toate incidentele ca infracţiuni de ură din cauza orientării sexuale şi nu ca încălcări ale ordinii publice”, a declarat Franko Dota, de la organizaţia Zagreb Pride, pentru televiziunea de stat HRT.

Gay Pride din Croaţia foto instagram

Foto: Instagram/Lezbor

Reprezentanţii Zagreb Pride au acuzat doi parlamentari, Nikola Grmoja şi Bozo Petrov de la partidul de centru-dreapta Bridge, că au incitat la comiterea acestor atacuri. 

Cei doi au negat acuzaţiile şi au anunţat, în mesaje separate, că vor acţiona în justiţie Zagreb Pride pentru „acuzaţii false”. Ei au susţinut că au fost atacaţi din cauza opiniilor lor despre ce sunt învăţaţi copiii în legătură cu homosexualitatea.

Ţară predominant catolică, Croaţia a aderat la Uniunea Europeană în 2013 şi a cunoscut în ultima perioadă o amplificare a atitudinilor conservatoare la nivelul societăţii. 

Două treimi dintre cetăţenii croaţi au votat în 2013, în cadrul unui referendum, împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. 

Totuşi, din 2014, ele se pot înregistra ca „parteneri de viaţă”, ceea ce le asigură drepturi adesea echivalente.

Totodată, un tribunal croat a decis, pe 21 aprilie 2021, ca partenerii de acelaşi sex să poată adopta copii, susţinând un cuplu gay în lupta lor de cinci ani pentru dreptul la viaţa de familie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite