Imigranţii europeni din Marea Britanie se tem de un posibil Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE va avea loc pe data de 23 iunie
Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE va avea loc pe data de 23 iunie

Un vot favorabil ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar la referendumul din 23 iunie va avea un impact puternic asupra imigranţilor europeni care muncesc în această ţară. Mulţi dintre ei, angajaţi în domeniul hotelier, în sectorul agricol, în cel al construcţiilor sau chiar în vânzări, îşi fac deja griji pentru viitorul lor.

În cazul în care britanicii vor vota pentru ca ţara lor să părăsească UE, este posibil ca europenii să fie nevoiţi, întocmai ca imigranţii din afara Europei, să treacă prin proceduri dificile pentru obţinerea unei vize de muncă, dacă vor dori să-şi continue activitatea în Marea Britanie. Ei ar trebui să îndeplinească o serie de condiţii legate de studii, precum şi de venituri - un salariu anual de cel puţin 20.800 de lire sterline (circa 35.325 de euro), notează „The New York Times“.

Potrivit Observatorului  pentru Migraţie al Universităţii Oxford, trei sferturi dintre cele 2,2 de milioane de cetăţeni ai UE care lucrează în prezent în Regatul Unit nu ar îndeplini condiţiile necesare. Totodată, arată datele, peste 90% dintre cei 442.000 de imigranţi europeni care lucrează în hotelurile şi restaurantele britanice nu s-ar califica pentru obţinerea vizei.

Europenii din statele membre care lucrează în Marea Britanie au devenit o ţintă vizibilă în dezbaterea legată de impactul imigraţiei asupra ţării, deşi ei reprezintă numai 5% din forţa de muncă din Regat, în timp ce proporţia muncitorilor din afara UE este de 11%. 

Susţinătorii Brexitului afirmă că mulţi lucrători europeni, în special cei din ţările care au probleme economice, par dispuşi să accepte salarii mici în sectoare în care se impune o muncă intensă. De altfel, aproape 40% dintre cei peste două milioane de muncitori europeni din Marea Britanie provin din naţiunile cu salarii mici, cum ar fi Polonia şi România.

Totuşi, un vot pro-Brexit nu ar obliga europenii să părăsească imediat Marea Britanie. În următorii doi ani, guvernul britanic ar urma să negocieze noi tratate cu UE, inclusiv în ceea ce priveşte mobilitatea forţei de muncă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite