Guvernul britanic propune supravegherea online a tuturor utilizatorilor de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatorii de internet ar putea avea urmărite orice acţiuni în universul online al platformelor sociale şi nu numai.
Utilizatorii de internet ar putea avea urmărite orice acţiuni în universul online al platformelor sociale şi nu numai.

Agenţiile de spionaj din Marea Britanie doresc introducerea „cutiilor negre” de supraveghere în rândul reţelelor de comunicare din ţară pentru a monitoriza modul de folosire a internetului, se arată într-un raport înaintat marţi de o comisie de parlamentari, relatează ziarul britanic „The Daily Mail.”

Tehnica de supraveghere se numeşte „Deep Packet Inspection” şi colectează informaţii în urma folosirii reţelelor sociale precum Facebook, Twitter sau apelurile prin intermediul Skype, chiar şi pagini cu material pornografic.

Oficialii guvernamentali susţin faptul că accesul facil şi rapid la informaţie este esenţial în lupta împotriva terorismului şi a altor infracţiuni grave, însă noua politică a fost amânată după ce liberal-democraţii britanici au renunţat la sprijinirea proiectului de lege.

Accesul la datele de comunicare de un fel sau altul este foarte important, într-adevăr. Este o parte din coloana vertebrală  a modului în care ne-ar ajuta în investigaţii,” a declarat membrilor comisiei Jonathan Evans, şeful serviciilor secrete britanice, MI5.

Deşi proiectul de lege s-a lovit de opoziţia acerbă, autorităţile au susţinut că nu este vizat accesul nerestricţionat către conţinutul mesajelor electronice sau al înregistrărilor telefonice, ci urmăresc mai degrabă ceea ce au fost numite „informaţiile de pe faţa plicului”:cine trimite mesajul, unde şi cum este trimis şi destinatarul mesajului sau identitatea apelantului, locaţia şi durata convorbirii.  Pentru informaţiile aflate în interiorul mesajelor este nevoie, în continuare, de ordin judecătoresc.

Scepticii combat argumentele oficialilor

Criticii susţin că nu există nicio modalitate de a separa conţinutul unui mesaj sau apel de informaţiile referitoare la acel act de comunicare. De asemenea, au atras atenţia asupra faptului că aceasta este o practică specifică regimurilor totalitare.

Utilizarea tehnologiei pentru a monitoriza felul în care folosim internetul nu este ceva pe care societatea civilă ar trebui să o folosească pe fiecare cetăţean,” a declarat Emma Carr, director adjunct al grupului pentru viaţă privată şi libertăţi civile „Big Brother Watch” din Marea Britanie.

Există pericolul ca întreaga comunicare, inclusiv conţinutul, să fie verificate şi chiar păstrate, încălcând intimitatea oamenilor într-un mod periculos şi fără precedent Emma Carr

Serviciile online care ar putea furniza informaţii preţioase serviciilor secrete şi care ar putea intra în atenţia agenţiilor nu au fost identificate cu exactitate, însă Facebook, Twitter, Hotmail şi Google Chat sunt extrem de populare în rândul britanicilor şi se numără printre serviciile enunţate în conţinutul raportului.

Cu toate acestea, planurile de supraveghere ale Marii Britanii rămân pentru moment la stadiul de proiect.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite