Franţa: Preşedintele Macron organizează o mare dezbatere naţională. Va discuta şi despre RIC, principala revendicare a „vestelor galbene“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marţi cu miniştri şi actori economici la Palatul Elysee pentru a organiza o mare dezbatere naţională anunţată ca parte a măsurilor legate de criza aşa-numitelor „veste galbene“, a transmis luni preşedinţia. Presa franceză se întreabă dacă se va discuta şi despre RIC, „Referendumul privind iniţiativa cetăţenilor“.

Şeful statului francez, Emmanuel Macron , şi-a anulat deplasarea planificată la Biarritz pentru lansarea preşedinţiei franceze a G7 şi se va întâlni marţi cu miniştri şi actori economici la Palatul Elysee pentru a organiza o mare dezbatere naţională anunţată ca parte a măsurilor legate de criza aşa-numitelor "veste galbene". El va fi înlocuit de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe, a precizat preşedinţia, citată de France Presse.

Cu această ocazie, Emmanuel Macron urma să prezinte priorităţile diplomatice ale Franţei pentru 2019 în faţa a 100 de ambasadori aflaţi în post la Paris.

Biarritz va găzdui summitul G7 între 24 şi 26 august 2019.

Întâlnirea de marţi are loc în timp ce modalităţile încă neclare de organizare a "marii dezbateri naţionale" urmează să fie cunoscute în timpul săptămânii.

Această dezbatere, programată până la 1 martie, urmează să se bazeze pe primării şi să abordeze patru teme majore (tranziţia ecologică, fiscalitatea, organizarea statului, precum şi democraţia şi cetăţenia - în care a fost introdusă imigraţia).

Prim-ministrul Edouard Philippe s-a declarat în favoarea principiului unui referendum de iniţiativă cetăţenească (RIC), una dintre principalele revendicări ale "vestelor galbene". 

”RIC”, revendicarea-forte a Vestelor Galbene

Vestele Galbene au manifestat pentru a cincea oară pe străzile Franţei. Şi chiar dacă numărul protestatarilor a scăzut simţitor, revendicările lor au un puternic ecou în societate. Jurnaliştii se întreabă, în context, şi care mai este marja de manevră a preşedintelui Macron.

 "Referendumul privind iniţiativa cetăţenilor","RIC" a fost una din principalele revendicări ale vestelor galbene de pe pancardele protestatarilor. 

Pe Facebook, în mijlocul evenimentor,  în punctele unde circulaţia se blochează, găsim aceste trei litere împreună: ”RIC”. De săptămâni întregi, aceste trei litere constituie simbolul sfidării din partea demonstranţilor, care încearcă o ruptură  cu realităţile politice de zi cu zi.

Inspirată de sistemul de vot elveţian, această formă de referendum ar permite cetăţenilor să pună la vot un proiect de lege care ar strânge un anumit număr de semnături.

Vestele galbene doresc însă nu doar să propună o lege, ci şi să anuleze un text legislativ, să-i îndepărteze pe oficialii aleşi sau să modifice Constituţia, scrie L'Express.

În Franţa, mai mulţi candidaţi prezidenţiali au propus referendumuri populare după modelul elveţian, spune şi Le Nouvel Observateur.

În programul său, Marine Le Pen a promis un referendum la propunerea a cel puţin 500.000 de alegători. Jean-Luc Mélenchon, a propus un referendum pentru revocarea aleşilor, un instrument în vigoare în Venezuela.

Dar oare mobilizarea vestelor galbene va schimba poziţia executivului pe această temă? - se întreabă Le Nouvel Obs.

În timpul discursului său, Emmanuel Macron părea mai receptiv dar formal, niciun un cuvânt despre "RIC".

Proiectul de revizuire constituţională nu va fi reluat până în martie, la sfârşitul marii dezbateri locale de trei luni anunţată de şeful statului . Până atunci, "totul poate fi discutat", inclusiv "RIC".

Iar Le Point vorbeşte despre Emmanuel Macron şi virtuţile fricii:

”Din cauza Vestelor Galbene, preşedintele Republicii a aflat ce e frica. Rămâne de văzut dacă va ieşi din această criză terminat sau schimbat.

Douăzeci şi trei de milioane de telespectatori l-au văzut, lunea trecută, pe Emmanuel Macron, noul lor preşedinte. Ei au văzut, de fapt, un om tras la faţă şi a cărui paloare i se putea ghici sub machiaj. Un nou preşedinte la vederea căruia ne-am putea întreba dacă doar a fost puternic lovit, încercând să gestioneze cum poate această criză până să apară cel mai mic risc de recidivă, sau dacă nu cumva chiar s-a schimbat, luând personal măsurile juste...”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite