FOTO/VIDEO „Râul groazei“, noua rută a refugiaţilor spre vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea rutei migraţiei din Balcani a sporit disperarea printre refugiaţii dornici să ajungă în ţări din vestul Europei. Presiunea cea mai mare apasă asupra punctului de frontieră Idomeni-Gevgelija, la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, unde aproximativ 14.000 de migranţi şi refugiaţi sunt blocaţi în condiţii mizere.

Exasperaţi, aproximativ 2.000 dintre ei şi-au riscat vieţile şi au traversat un râu pentru a ajunge pe teritoriul macedonean. Trei persoane au fost înghiţite de „râul groazei“.

Condiţii precare la Idomeni

„Mizeria umană a atins punctul culminant în Europa. Condiţiile sunt insuportabile la Idomeni. Situaţia depăşeşte imaginaţia şi se deteriorează în fiecare zi din cauza ploii. Oamenii suferă“, a declarat duminică pentru AFP Babar Baloch, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Aproximativ 12.000 de migranţi şi refugiaţi sunt găzduiţi în condiţii precare în tabăra improvizată de la Idomeni, în timp ce alţi 2.000 şi-au instalat corturile pe câmpurile din împrejurimile acestei micuţe localităţi.

Zeci de copii au fost spitalizaţi în ultimele zile din cauza frigului, problemelor respiratorii şi a diverselor virusuri care le-au afectat sănătatea, informează agenţia de presă France-Press, citată de Agerpres.

Sătui de condiţiile mizerabile, sute de migranţi şi refugiaţi s-au întors în ultimele zile la Atena, de unde sunt dirijaţi spre centre de primire sau hoteluri. Totuşi, noi grupuri de migranţi şi refugiaţi sosesc zilnic la Idomeni, sperând că frontiera va fi redeschisă.

image

Tabăra de la Idomeni FOTO Getty Images

Duminică, aproximativ 200 de refugiaţi sirieni şi irakieni au manifestat până la intrarea în satul Idomeni, scandând „Deschideţi frontiera!“. Astfel de proteste au loc aproape în fiecare zi.

Forţarea frontierei cu preţul vieţii

A doua zi, exasperaţi, aproximativ 2.000 de migranţi şi refugiaţi au plecat de la Idomeni şi au încercat să ajungă ilegal în Macedonia riscându-şi vieţile pe râul Suva Reka.

Un prim grup de migranţi afgani a plecat de la Idomeni în noaptea de duminică spre luni. Din nefericire, trei dintre membrii grupului - două femei şi un bărbat - au murit după ce s-au aventurat în apele învolburate ale râului Suva Reka.

„Trupurile neînsufleţite a două surori, dintre care una minoră şi una însărcinată, şi al unui bărbat au fost descoperite înecate în râul Suva Reka, după ce cele trei persoane au încercat să intre în Macedonia“, a anunţat Natalija Spirova Kordic, o purtătoare de cuvânt a poliţiei macedonene. Cele trei trupuri neînsufleţite au fost descoperite luni dimineaţa, în jurul orei orale 06.45 (06.45, ora României).

Câteva ore mai târziu, aproximativ 2.000 de migranţi şi refugiaţi, între care copii, femei, bătrâni, chiar şi o persoană în scaun cu rotile, au încercat la rândul lor să ajungă ilegal în Macedonia pe ruta alternativă celei prin Idomeni. După traversarea râului cu ajutorul unei funii, ei au mers de-a lungul frontierei pentru a găsi o cale de acces în Macedonia.

image

FOTO Daily Mail

Exodul de la Idomeni ar fi avut loc după ce în tabără ar fi fost distribuite pliante cu instrucţiuni referitoare la trecerea frontierei dintre Grecia şi Macedonia.

„Dacă traversăm râul şi ajungem în Macedonia, putem merge mai departe în Germania. Aşa spun pliantele. Ele sunt semnate de un politician german“, spune un refugiat citat de Daily Mail.

Poliţia greacă a încercat să-i oprească din drum, transmiţându-le că nu ajung în Germania imediat după traversarea râului. Însă migranţii au refuzat să dea curs solicitării. De cealalaltă parte, ei erau aşteptaţi de poliţia macedoneană.

Macedonia, fermă în menţinerea rutei balcanice închise

Potrivit autorităţilor macedonene, aproximativ 1.500 de migranţi şi refugiaţi au reuşit să intre ilegale în Macedonia, în timp ce alţi aproximativ 600 au fost blocaţi la graniţă.

Ruta balcanică a fost închisă miercurea trecută, după ce Ljubljana a decis să le permită accesul în teritoriul său doar refugiaţilor care solicită azil în Slovenia sau care vin în Europa din raţiuni umanitare, o măsură destinată descurajării migraţiei. Croaţia, Serbia şi Macedonia au adoptat imediat măsuri similare.

După exodul de luni, autorităţile macedonene au trimis înapoi în Grecia aproximativ 1.500 de migranţi şi refugiaţi, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax.

„Ieri, am avut un important grup de migranţi ilegali care au reuşit să treacă frontiera lângă satul Moin. Fără niciun incident sau folosire a forţei, ei au fost blocaţi şi retrimişi dimineaţa aceasta în Grecia“, a declarat Toni Janevski, purtătorul de cuvânt al armatei macedonene.

Alexis Tsipras: Nu există şanse în privinţa redeschiderii rutei balcanice

De la Atena, premierul elen, Alexis Tsipras, a declarat, marţi, că nu există şanse în privinţa redeschiderii rutei balcanice, cerându-le migranţilor şi refugiaţilor să abandoneze tentativele de a trece ilegal în Macedonia şi să accepte să fie transportaţi în centrele de primire din Grecia.

„Măsurile unilaterale în cazul ţărilor de pe ruta balcanică nu au fost luate în mod întâmplător şi credem că nu există şanse ca oficialii care au dispus închiderea rutei să o redeschidă“, a spus Tsipras, citat de Reuters şi Mediafax.

Totodată, Tsipras le-a cerut migranţilor „să abandoneze eforturile insistente“ de a rămâne la Idomeni, deoarece îşi pun vieţile în pericol din cauza condiţiilor precare.

„Îi îndemnăm să se deplaseze către centrele de primire instalate de Guvernul grec pentru ei, să locuiască în condiţii umane şi vom colabora la accelerarea transferului lor legal în Europa“, a insistat premierul grec.

În ciuda condiţiilor precare, numeroşi migranţi şi refugiaţi refuză să plece de la Idomeni către centre de primire din Grecia, sperând că în cursul summitului european din 17-18 martie vor fi luate decizii în favoarea lor şi frontierele vor fi deschise.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite