Formaţiunea fostului premier italian Silvio Berlusconi revine în forţă pe scena politică
0Cel de-al doilea tur al alegerilor municipale de duminică din Italia au oferit o surpriză: formaţiunea de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, şi aliaţii săi au înregistrat scoruri nesperat bune, relatează Politico şi Bloomberg.
Peste patru milioane de italieni au fost chemaţi la urne în cele peste 100 de oraşe în care niciun candidat nu a reuşit să câştige peste 50% la primul tur al localelor din data de 11 iunie, notează „The Telegraph“.
Potrivit proiecţiilor, candidaţii susţinuţi de Berlusconi se aflau pe primul loc în mai multe oraşe, inclusiv la Verona şi la Genova, acest din urmă oraş fiind de 50 de ani un bastion al stângii.
Rezultatele nu i-au picat tocmai bine liderului Partidului Democrat, de centru-stânga, Matteo Renzi, care în perioada 2014-2016 a fost premier al Italiei, funcţie la care a renunţat în decembrie, după ce reforma constituţională susţinută de el nu a trecut de referendumul din noiembrie.
Scrutinul de sâmbătă a fost ultimul test electoral înaintea alegerilor legislative ce ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor.
Potrivit sondajelor, blocul lui Berlusconi - format din Forza Italia, formaţiunea antiimigraţie Liga Nordului şi un partid mai mic de dreapta numit Fraţii Italiei (FdI) - ar beneficia la nivel naţional de 30% din intenţiile de vot, umăr la umăr cu mişcarea antisistem Cinci Stele şi Partidul Democrat al lui Renzi.
Berlusconi, care nu mai poate candida deocamdată pentru funcţii publice, întrucât a fost condamnat în 2013 pentru fraudă fiscală, şi-a savurat public succesul şi a făcut apel la crearea unei coaliţii moderate de centru-dreapta la nivel naţional, relevă ANSA.
Însă FdL nu a primit cu entuziasm propunerea lui Berlusconi. „Moderaţia (...) nu mai există în politică“, a afirmat Giorgia Meloni, care conduce formaţiunea.
De altfel, FdL şi Liga Nordului sunt departe de a avea poziţii moderate în chestiuni precum migraţia, legea şi ordinea.
Presa internaţională notează că alegerile locale din Italia au avut loc în contextul în care ţara nu a scăpat de problemele economice, rata şomajului este ridicată, iar sentimentele antieuropene şi împotriva migranţilor se intensifică, fiind alimentate de valurile de refugiaţi care vin din Africa de Nord.