Europarlamentarii cer răspunsuri în scandalul spionajului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding, vice presedintele Comisiei Europene
Viviane Reding, vice presedintele Comisiei Europene

SUA ar trebui să clarifice învinuirile de spionare a UE şi a cetăţenilor săi, au spus grupurile politice într-o dezbatere despre Prism pe 3 iulie. Cu toate acestea, grupurile nu au căzut de acord asupra impactului asupra acordului de liber schimb UE-SUA.

O parte din deputaţi au arătat că înainte de a judeca trebuie să se cunoască faptele, arătând că supravegherea este necesară pentru siguranţa oamenilor. Majoritatea a fost de acord că trebuie aduse la zi regulile UE privind protecţia datelor.

Lituanianul Vytautas Leškevičius, reprezentantul preşedinţiei Consiliului UE, a spus că „SUA se întâmplă să fie cel mai important partener şi aliat al nostru, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să păstrăm tăcerea”. Europarlamentarul a mai spus că probelemele securităţii unei naţiuni străine sunt dificil de abordat de legislaţia UE.

„Între parteneri este necesară încrederea şi claritatea şi aceste lucruri exclud spionarea“, a spus Viviane Reding, vicepreşedinta Comisiei responsabilă cu justiţia şi drepturile fundamentale, cerând Parlamentului să adopte legislaţia în domeniul protecţiei datelor cât de curând posibil.

Manfred Weber a spus că ceea ce au făcut americanii este „inacceptabil”. „Nu-ţi spionezi prietenii şi nu spionezi în masă cetăţenii statelor prietene”, a spus dumnealui, adăugând că UE şi SUA au încă interese comune, precum creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, şi că acordurile de liber schimb nu trebuie puse în aşteptare.

Dimitrios Droutsas, responsabil cu legislaţia în domeniul protecţiei datelor la Parlament, a spus că învinuirile de spionare a UE de către SUA sunt un semnal de alarmă pentru Parlament, adăugând că acestea ar putea afecta acordul de liber schimb cu SUA. „Colegii ar putea spune că punem în pericol mii de noi locuri de muncă în UE, dar nu putem să sacrificăm totul şi nu putem da înapoi în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor europeni”, a mai spus raportorul.

Sophie In ‘t Veld a spus că UE trebuie să garanteze europenilor că sunt acoperiţi de legislaţia UE, nu de cea americană. „Este clar că nu putem semna un acord cu un partener în care nu avem încredere deplină”, a adăugat dumneaei.

Jan Philipp Albrecht, raportor pentru actualizarea regulilor UE de protecţie a datelor, a spus că acesta este momentul cel mai potrivit pentru consolidarea protecţiei datelor în Uniune. În legătură cu acordul de liber schimb, dumnealui a spus: „întâi avem nevoie de standarde, apoi vom coopera”.

Timothy Kirkhope a spus că nici SUA, nici un stat membru nu pot fi condamnate pe baza unor învinuiri nefondate. Dumnealui a afirmat nevoia clarificării faptelor. „Din păcate, Parlamentul pare hotărât să organizeze o vânătoare de vrăjitoare cu scopul de a fi pe prima pagina a ziarelor, în loc să acţioneze responsabil”, a spus dumnealui.

Cornelia Ernst a spus că supravegherea a milioane de cetăţeni şi a companiilor „nu are nimic de a face cu terorismul, ci este crimă organizată la cererea naţiunilor”. Eurodeputata a cerut o comisie parlamentară de anchetă şi nesemnarea acordului de liber schimb până în momentul în care lucrurile sunt clarificate.

Niki Tzavela a spus că supravegherea este necesară pentru securitatea oamenilor. „Securitatea este importantă şi de aceasta trebuie să aibă grijă guvernele”, a explicat dumneaei.

Hans-Peter Martin a concluzionat că „din păcate, SUA este un poliţist mondial şi a devenit un spion mondial; ţinteşte chiar şi prietenii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite