Emmanuel Macron propune Turciei parteneriat special cu UE, dar fără aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi omologul său turc, Recept Erdogan
Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi omologul său turc, Recept Erdogan

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus vineri seară Turciei un parteneriat special cu Uniunea Europeană fără admiterea efectivă în organizaţie, cu scopul de a păstra ”ancorarea” acestei ţări în Europa, relatează AFP.

"Trebuie să vedem dacă putem regândi această relaţie nu în cadrul procesului de integrare, ci poate al unei cooperări, al unui parteneriat cu o finalitate, cea de păstrare a legăturilor Turciei şi poporului turc cu Europa, de a face astfel încât viitorul naţiunii să fie construit prin prisma Europei şi cu Europa", a declarat Emmanuel Macron.

Evoluţiile recente în domeniul drepturilor omului din Turcia exclud orice progres în negocierile de aderare a acestei ţări la Uniunea Europeană, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, după întrevederea avută la Paris cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP şi Reuters.

''În ceea ce priveşte relaţia cu Uniunea Europeană, este clar că evoluţiile şi opţiunile recente nu permit niciun avans în procesul început'', a spus şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu Erdogan.

El i-a propus Turciei un „parteneriat cu UE“, mai degrabă decât o aderare, astfel încât ţara să rămână „ancorată“ în Europa. 

Oficialul francez a adăugat că ţările democratice trebuie să respecte statul de drept în lupta lor contra terorismului şi, în această privinţă, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de soarta a numeroşi studenţi, profesori şi jurnalişti din Turcia.

''Democraţiile noastre trebuie să fie puternice în faţa terorismului, dar în acelaşi timp ele trebuie să protejeze complet statul de drept'', a spus Emmanuel Macron.

În replică, Recep Tayyip Erdogan a estimat că unii jurnalişti alimentează terorismul prin ceea ce scriu.

El a mai spus că Turcia „s-a săturat“ să aştepte o eventuală aderare la Uniunea Europeană. „Nu se poate ca în permanenţă să implorăm o intrare în UE“, a declarat Erdogan în conferinţa de presă comună.

Peste 150.000 de persoane, printre care profesori, jurnalişti şi avocaţi, au fost concediate sau suspendate din funcţie după puciul eşuat din 15 iulie 2016 din Turcia. Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, că a organizat tentativa de lovitură de stat, acuzaţii respinse ferm de Gulen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite