Donald Tusk: Acordul UE-Turcia privind refugiaţii depinde de Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Consiliului European, Donald Tusk
Pre;edintele Consiliului European, Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că Europa şi Turcia au încă de depăşit o serie de obstacole înainte de a putea semna un acord care să reducă fluxul de refugiaţi şi a subliniat că Ankara trebuie să suţină negocierile pentru pace din Cipru, relatează Reuters.

“Avansăm, dar mai sunt multe de făcut”, a scris Tusk într-o scrisoare adresată liderilor UE înainte de summitul de joi, de la Bruxelles.

El a precizat că acordul privind migranţii trebuie să reprezinte “o oportunitate (ca Turcia – n.r.) să susţină negocierile pentru Cipru”. “Numai dacă este posibil acest lucru, putem avansa”, a adăugat liderul UE.

Anterior, Tusk, a subliniat într-o notă adresată liderilor UE, că acordul cu Turcia privind fluxul de imigranţi va reprezenta “o măsură temporară şi extraordinară necesară pentru a pune capăt suferinţei umane şi pentru reinstaurarea ordinii publice”.

Migranţii care vor ajunge pe insulele elene vor fi înregistraţi şi vor avea dreptul să ceară azil în Grecia. În acest caz, cererile lor vor fi procesate în concordanţă cu normele UE.

Migranţii care se întorc în Turcia, vor fi protejaţi în concordanţă cu standardele internaţionale pentru refugiaţi, deşi, oficial, Ankara aplică prevederile Convenţiei de la Geneva numai în cazul oamenilor care fug din Europa.

Oficialii Uniunii Europene au făcut modificări de ultim moment în proiectul de acord cu Turcia, în efortul de a-l face perfect din punct de vedere legal, dar tensiunile dintre Ankara şi Nicosia ar putea bloca orice negociere.

Ciprul a avertizat că va împiedica deschiderea de noi capitole de negociere cu Turcia pentru aderarea la UE până când Ankara va recunoaşte statul cipriot şi îşi va deschide porturile şi aeroporturile pentru traficul din Cipru.

De asemenea, Nicosia ar putea încerca să blocheze ridicarea vizelor pentru turci, deoarece condiţiile UE prevăd principiul tratamentului egal al tuturor statelor membre. Ţara nu are drept de veto în această chestiune, dar ar putea găsi aliaţi în Franţa, Spania şi Austria.

Turcia a propus, la începutul lunii, să preia toţi migranţii care au ajuns pe insulele elene după intrarea în vigoare a acordului, în schimbul unui ajutor de şase miliarde de euro. În baza planului, UE va primi câte un refugiat direct din Turcia pentru fiecare sirian luat de Ankara de pe insulele elene din Marea Egee.

De asemenea, Turcia vrea accelerarea procesului de aderare la UE şi ridicarea vizelor în luna iunie, mai devreme decât era prevăzut.

“În niciun caz nu oferim Turciei un cec în alb”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ankara va trebui să ia o serie de măsuri în următoarele şase săptămâni, pentru a obţine ridicarea vizelor la sfârşitul lui iunie, a precizat el.

Cancelarul german Angela Merkel este principalul susţinător al acordului, pe care îl consideră cea mai bună soluţie la criza refugiaţilor.

Ea le-a atras atenţia membrilor camerei inferioare a Parlamentului de la Berlin că nimeni nu trebuie să se lase păcălit de faptul că fluxul de migranţi din ţară s-a redus după închiderea rutei balcanice.

Peste 43.000 de migranţi şi refugiaţi sunt blocaţi în Grecia, unde trăiesc în condiţii insalubre.  

“Reducerea actuală (a fluxului – n.r.) de refugiaţi pe care îl înregistrează Germania şi alte state membre este un lucru. Situaţia din Grecia este cu totul altceva şi trebuie să ne preocupe pe toţi, pentru că va avea consecinţe în toată Europa”, a adăugat ea.

Un acord cu Turcia ar trebui urmat de un acord între ţările membre UE pentru a accepta cote de refugiaţi, a subliniat Merkel, în condiţiile în care mai multe state central-europene au respins deja această idee.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite