Doi primari suspendaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edgar Savisaar, primarul din Tallinn, a fost suspendat din funcţie pe 30 septembrie. Omologul său din Bucureşti păţise acelaşi lucru cu două săptămâni înainte. Ambii sunt anchetaţi pentru că ar fi primit mită, la percheziţii li s-au găsit şi unuia, şi celuilalt bani ascunşi în casă, amândoi au ajuns la spital după ce au fost reţinuţi, pentru a nu influenţa anchetele în curs.

Există, desigur, şi diferenţe majore între cele două cazuri. Savisaar e liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Centrist, în vreme ce edilul-şef din Capitala României e neafiliat politic, fiind susţinut, la ultimele alegeri, de USL, alianţă – azi defunctă – care cuprindea cele mai influente două partide de la noi. Cariera politică a liderului eston nu este doar mult mai lungă, ci şi mult mai consistentă decât cea a primarului bucureştean: dacă Oprescu n-a ocupat niciodată o poziţie guvernamentală, Savisaar a fost premier la începutul anilor nouăzeci, contribuind la obţinerea independenţei ţării sale. Unii spun că, dacă s-ar fi oprit atunci, azi ar fi fost celebrat ca un erou. N-a făcut-o, fiindcă omului politic îi e tare greu să pună punct carierei. Savisaar a devenit, cu timpul, foarte controversat, întrucât partidul lui s-a aliat cu cel al lui Putin, acum un deceniu, şi a reuşit să obţină votul întregii minorităţii ruse din ţară, dar şi dispreţul majorităţii celorlalţi concetăţeni.

Reacţiile premierilor din Estonia şi România faţă de suspendarea primarilor din cele două capitale au fost, la rândul lor, diferite: dacă Taavi Rõivas a declarat că acuzaţiile la adresa lui Savisaar afectează credibilitatea întregii ţări, Victor Ponta a preferat să se răfuiască, încă o dată, cu adversarii: „nu vă aşteptaţi să mă alătur corului de şacali şi hiene care sar acuma pe Oprescu”. Partidul primarului din Tallinn a acuzat un proces politic, destinat să acopere afaceri de corupţie în care ar fi implicaţi membrii partidelor de la guvernare. La noi, un cor transpartinic a susţinut că Oprescu ar trebui tratat omeneşte.

Compasiunea publicului a fost stimulată de către avocaţi, mai ales că, în ambele cazuri, primarii suspendaţi au mers la spital, acuzând unul – angioplastie coronariană, iar celălalt – nu mai puţin de 12 boli grave. Avem, totuşi, şi aici o diferenţă: Savisaar a fost internat anul acesta mai multe luni, înainte de a fi acuzat de corupţie, fiindcă i s-a amputat piciorul drept, după ce a fost infectat cu un streptococ, în vreme ce Oprescu părea să fie, înainte de arestare, în formă.

Marea asemănare dintre cele două situaţii rămâne, desigur, criza autorităţii locale, din pricina corupţiei. Savisaar a încercat să compenseze proasta impresie, primindu-i acasă, unde e consemnat, pe funcţionarii primăriei, ca şi pe cel care îi ţine locul, pentru a discuta nu doar despre sănătate, ci şi despre treburile municipalităţii. La Bucureşti, tabloidizarea cazului Oprescu a descurajat orice preocupare pentru interesul public, aşa că tot ce am putut afla e în ce spital şi pentru ce boală va mai fi consultat primarul suspendat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite