Cum văd Germania şi Franţa viitorul Uniunii Europene fără Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii german şi francez de Externe au făcut apel printr-un document comun, semnat luni la Berlin, la întărirea integrării „politice“ în Europa, ca urmare a votului dat de britanici la referendumul de joi în favoarea ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar.

În documentul intitulat  „O Europă puternică într-o lume de incertitudini“, publicat pe site-ul Ministerului german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault scriu că „Franţa şi Germania“ iau notă de decizia britanicilor cu regret.

„Cazul britanic este unic. Dar trebuie să şi recunoaştem că sprijinul şi înflăcărarea pentru proiectul nostru comun a slăbit în ultimul deceniu în unele zone ale societăţilor noastre“, se arată în documentul de nouă pagini.

„Nici un simplu apel pentru mai multă Europă, nici o fază de pură reflecţie nu poate fi un răspuns adecvat“, au subliniat cei doi în document. „Pentru a evita eroziunea lentă şi tăcută a proiectului nostru european, trebuie să ne concentrăm mai mult pe lucrurile esenţiale şi pe a răspunde aşteptărilor concrete ale cetăţenilor noştri“, au adăugat Steinmeier şi Ayrault.

Şeful diplomaţiei germane şi cel al diplomaţiei franceze afirmă că sunt convinşi că obiecţiile cetăţenilor nu sunt legate de existenţa Uniunii, ci de modul în care aceasta funcţionează. 

„Trebuie să găsim căi mai bune de a gestiona nivelurile diferite de ambiţie, pentru a ne asigura că Europa răspunde mai bine aşteptărilor tuturor cetăţenilor europeni“, se mai arată în document.

Având în vedere problemele cu care se confruntă în prezent Europa, Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault au căzut de acord în privinţa a trei propuneri: un Acord European de Securitate, o politică europeană comună privind azilul şi migraţia şi aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare.

Cei doi pledează pentru o  „agendă de securitate europeană“ în faţa ameninţărilor  „interne şi externe“, menţionând că Franţa şi Germania vor promova politica externă şi de securitate integrată a UE, care va reuni toate instrumentele politice ale UE.

În document se arată că Uniunea Europeană va trebui să acţioneze mai des pentru a face faţă crizelor care îi afectează securitatea şi să investească mai mult în prevenirea conflictelor şi în stabilizarea zonelor ei de vecinătate şi regiunilor afectate de crize în toată lumea.

În ceea ce priveşte politica de migraţie, cei doi subliniază că nu trebuie să existe răspunsuri unilaterale în faţa provocării reprezentate de migraţie, Oficiul European de Azil ar trebui transformat în Agenţia Europeană pentru Azil, iar Europa „trebuie să rămână deschisă referitor la modul în care migraţia şi mobilitatea pot contribui la societăţile noastre în privinţa economiei, culturii şi diversităţii“.

În plan economic, cei doi propun un preşedinte permanent al Eurogrupului „responsabil în faţa Parlamentului European“ şi un Fond Monetar European, iar Germania şi Franţa ar trebui să formeze un grup care să abordeze aceste chestiuni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite