INFOGRAFIE Cum a rămas Ucraina cu o gaură de 100 de kilometri în graniţa cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni inspectează frontiera
Soldaţi ucraineni inspectează frontiera

Timp de aproape o lună, forţele ucrainene de la graniţa cu Rusia, din zona numită Sector D, au fost constant hărţuite de sparatiştii din estul Ucrainei, dar şi atacate cu rachete de mortieră şi cu tiruri de artilerie din Federaţia Rusă.

La începutul lunii august, soldaţii ucraineni au fost încercuiţi de separatişti şi, pentru a scăpa de focul inamic, au trecut graniţa în Rusia, unde au cerut protecţie şi au şi primit. Zona era păzită de soldaţi din brigăzile mecanizate 72, 24, 51 şi de grăniceri din regimentul trei.
 
Andri Hrişcenko, comandantul Brigăzii 72 Mecanizate, declara că, alături de aproximativ 400 de soldaţi din subordinea sa, au trecut la 4 august graniţa în Rusia pentru că nu mai făceau faţă bombardamentelor. Unele surse au susţinut că ucrainenii rămăseseră fără muniţie în timpul luptelor, altele că aceştia au fost încolţiţi şi forţaţi să intre în Rusia, după ce fuseseră greu loviţi de tiruri de artilerie trase de pe teritoriu rus.   

Hrişcenko susţine însă că soldaţii au fost ademeniţi la graniţă de ofiţeri FSB, care încercau să-i recruteze. După câteva zile de incertitudine, soldaţilor ucraineni li s-a oferit culoar de retragere în Ucraina. Cei mai mulţi s-au întors, dar au fost şi alţii care au rămas în Rusia. Cert este că după acest episod, mai bine de 100 de kilometri de graniţă nu se mai află sub controlul ucrainenilor, iar separatiştii şi ruşii care îi susţin pot introduce pe aici orice tip de „ajutor“ doresc.

Misterul camioanelor ruseşti

Că ruşii fac ce doresc în partea de est a Ucrainei dovedeşte şi pătrunderea, fără acceptul Kievului, a camioanelor cu ajutoare din partea Moscovei. Ucraina a calificat gestul drept o invazie a teritoriului său, în timp ce occidentalii, în frunte cu SUA, au somat Rusia să retragă convoiul, ameninţând cu noi sancţiuni economice.
 
Şi NATO a condamnat ultimele acţiuni ale Moscovei. Mai mult, secretarul general Anders Fogh Rasmussen a declarat că artileria rusă lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din estul Ucrainei. Dar ruşii au mers după proverbul „căinii latră, ursul trece“. O parte din camioanele care au transportat ajutoare umanitare au revenit, sâmbătă, în Rusia.

Potrivit Consiliului pentru Securitate şi Apărare, militarii ucraineni de la punctul de control Izvarino nu le-au permis vameşilor ucraineni să le verifice. Armata ucraineană susţine că cele 184 de camioane au părăsit teritoriul ţării, având la bord echipament de la uzinele militare din Ucraina, mai precis de la uzina „Topaz“ care produce sisteme de radar, şi de la o fabrică de muniţii din Lugansk.

Infografie sector d frontul vulnerabil din Ucraina
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite