Cum a căzut candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu ar fi provocat respingerea din partea liberalilor deoarece ar fi cerut îndepărtarea actualului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu
Maia Sandu ar fi provocat respingerea din partea liberalilor deoarece ar fi cerut îndepărtarea actualului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu

Maia Sandu, ministrul în exerciţiu al Educaţiei şi care a fost propusă iniţial pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, susţine că liberalul Mihai Ghimpu şi democratul Marian Lupu au refuzat să discute cu ea despre programul de guvernare al viitorului executiv.

Candidatura Maiei Sandu la funcţia de premier a fost susţinută în mediul virtual de cetăţenii Republicii Moldova, însă această susţinere nu a fost îndeajuns pentru ca actuala ministră a Educaţiei să ajungă în faţa Parlamentului. Nimeni nu s-a pronunţat deschis împotriva candidaturii sale, câteva zile chiar a fost candidatul oficial, însă până la urmă decretul prezidenţial l-a desemnat pe Valeriu Streleţ.

Maia Sandu ar fi provocat respingerea din partea liberalilor deoarece ar fi cerut îndepărtarea actualului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu şi supărarea demcraţilor după ce ar fi solicitat înlocuirea actualului procuror general Corneliu Gurin, însă aceste informaţii nu au fost confirmate de nici un om politic de la Chişinău.

Mesajul de pe Facebook

Trebuie să înţelegem cu toţii că buna funcţionare a unui stat nu poate fi asigurată de o singură instituţie, fie ea şi guvernul. Un stat de drept se bazează pe un ansamblu de instituţii care trebuie să funcţioneze armonios, sincronizat şi să aibă obiective şi interese comune, respectiv bunăstarea cetăţeanului şi progresul societăţii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook după ce candidatura sa nu a mai fost de actualitate.

Potrivit ei, prim-ministrul nu poate rezolva singur problemele curente cu care se confruntă economia şi societatea Moldovei, atât timp cât alte instituţii ale statului nu funcţionează corect, „fapt evident pentru oricine din cele întâmplate în ultimele luni”. „Am încercat să explic aceste lucruri liderilor care au creat alianţa de guvernare, însă, cu regret, nu am avut această şansă, deoarece conducerea celor două partide (PL şi PD) a refuzat categoric să discute cu mine”, completează Sandu.

Lungul drum al negocierilor

Pe 23 iulie, liderii PLDM, PD şi PL au semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3. Chiar în aceeaşi zi, neînţelegerile dintre cele trei partide, care s-au evidenţiat pe parcursul activităţii parlamentare, au continuat să apară în public. Seara, liderul democraţilor a declarat la Publika TV că Maia Sandu este candidatul PLDM la funcţia de prim-ministru. La scurt timp, liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, a chemat presa la un briefing unde a făcut anunţul oficial privind înaintarea candidaturii ministrului în exerciţiu al Educaţiei pentru funcţia de premier. „Din păcate, a fost manifestată un pic de grabă. Nu ştiu dacă intenţionat sau nu”, a comentat Vlad Filat.

A doua zi după semnarea acordului, liderii AIE 3 s-au întâlnit la sediul PD pentru a discuta candidatura Maiei Sandu. După aproape două ore aceştia au ieşit fără a face declaraţii. Tăcerea politicienilor a amplificat zvonurile. Abia seara, la emisiunea În Profunzime, liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost singurul care s-a manifestat la acest subiect. Declaraţiile acestuia au fost, însă, taxate de comentatorii politici, fiind aproape evident că Maia Sandu nu va fi susţinută de AIE 3. Chiar dacă, ulterior, toţi liderii alianţei au declarat că „noi am fost de acord cu această candidatură”, argumentând reţinerea lor prin faptul că „am dorit să discutăm”.

Luni, 27 iulie, liderii AIE 3 au reluat negocierile. Aceştia s-au întâlnit din nou la sediul PD, iar după o oră de discuţii au evitat iarăşi presa. Seara, după ce s-a consultat cu liderii partidelor pro-europene, preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a premierului în persoana lui Valeriu Streleţ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite