Cum a ajuns Ucraina la un pas de război: de la protestele pro-europene din Kiev până la criza din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La puţin peste trei luni de la izbucnirea protestelor pro-europene de la Kiev, Ucraina a ajuns în pragul războiului, denunţând o invazie rusă în Crimeea. De cealaltă parte, ruşii susţin că „nu vor face niciun compromis” pentru a-şi apăra cetăţenii de acolo.

În partea de vest a Ucrainei, Lenin a fost decapitat de zeci de ori – statuile liderului sovietic au căzut în mâinile protestatarilor pro-europeni, încă dornici de răzbunare după reprimarea sângeroasă a protestelor din Kiev. Estul însă a arborat cu mândrie şi speranţă drapelul rus, bazându-se pe o intervenţie militară prin care Moscova să-i elibereze de „fascişti”. 

Ucraina este astfel mai aproape ca oricând de scindare, iar capitalele occidentale par a-şi concentra toate eforturile pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei continentale, soarta Peninsulei Crimeea fiind deja pecetluită.

„Este probabil cea mai periculoasă situaţie în care s-a aflat Europa după invazia sovietică din Cehoslovacia, din 1968. Realistic vorbind, trebuie să presupunem că Peninsula Crimeea se află în mâinile Rusiei. Provocarea este acum să descurajăm Rusia să preia şi estul Ucrainei, vorbitor de rusă”, a declarat sub anonimat un oficial vestic, citat de agenţia de ştiri Reuters.

Ianukovici, de la al cărui refuz de a semna un acord de asociere şi liber-schimb cu UE au pornit protestele, a fost demis şi a fugit din ţară, iar Iulia Timoşenko a fost eliberată din închisoare, iar legea în baza căreia a fost condamnată în 2011 la şapte ani de detenţie nu mai există. 

Cum s-a ajuns aici? Vă propunem o trecere în revistă a principalelor evenimente care au dus la escaladarea crizei din Ucraina, din noiembrie 2013 şi până acum. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite