Criza migranţilor - o problemă care nu a intrat în istorie încă! Ce obstacole mai urmează pentru UE după Brexit - tavălugul referendumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Budapesta de anul trecut cu mii de imigranţi
Imagine din Budapesta de anul trecut cu mii de imigranţi

Referendumurile au revenit la modă, unele dintre ele cu efecte nocive şi imprevizibile pe termen lung, cum este cazul Brexitului din Marea Britanie.

Ce se va întâmpla cu Marea Britanie în viitor vom vedea, însă întrebarea principală este legată de coeziunea Uniunii Europene, pentru că şi noi facem parte din acest angrenaj care pare pus sub semnul întrebării din interior. Mă gândesc aici referendumul anunţat de preşedintele Cehiei, care propunea ieşirea din UE, dar şi din NATO, dar şi la reacţiile unor ţări membre UE faţă de confruntările pe care Uniunea le întâmpină acum.

Unul dintre principali cai de bătaie ai Brexitului a fost o situaţie care a trecut uşor într-un con de umbră – criza migranţilor. Chiar dacă Marea Britanie nu s-a confruntat anul trecut în mod direct valurile de migranţi veniţi din Siria sau din Africa de Nord, actorii aflaţi în fruntea curentului de ieşire din UE au arătat cu degetul către români, polonezi, bulgari şi alţi cetăţeni UE cu drept de muncă, ca la veneticii veniţi să fure joburile britanicilor, făcând analogii cu ce ar putea să se întâmple pe viitor.

image

Problema migranţilor, deşi fictivă pentru britanici, este cât se poate de reală pentru alte ţări ale Uniunii care propun tot felul de măsuri. Anul trecut Ungaria a început să facă garduri la graniţele ei. Anul acest ideile anti-migranţi, nu doar cele maghiare, sunt încă mult mai complexe: Schengen 2.0, respingerea cotelor obligatorii, ridicarea de garduri la graniţele Europei etc.

Continuarea pe Historia.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite