Criza imigranţilor în Europa: Turcia avertizează cu privire la sirienii care fug de Statul Islamic, iar Germania şi Franţa vor primi 21.000 de persoane
0Germania şi Franţa au decis să primească 21.000 de refugiaţi, din cei 60.000 pe care Uniunea Europeană îi va repartiza în următorii doi ani, pentru a ajuta Grecia şi Italia. Turcia avertizează că un nou val de sirieni, care fug de războiul civil, se va îndrepta către Europa, ţara nemaiputând face faţă fluxului de refugiaţi.
În Franţa vor fi primite aproximativ 9.100 de persoane, iar în Germania — 12.100, ceea ce corespunde propunerilor făcute de Bruxelles. Este vorba în principal de refugiaţi sirieni şi eritreeni, notează Agerpres. „Câteva alte ţări membre ale spaţiului comunitar vor decide în zilele următoare“ contribuţia lor la efortul cerut de UE în privinţa acestor cetăţeni veniţi din zonele de război, au precizat miniştrii de interne francez şi german, Bernard Cazeneuve şi Thomas de Maizičre, la finalul unei reuniuni avute la Luxemburg cu omologii lor europeni.
Aproximativ 140.000 de imigranţi au sosit de la începutul anului în Italia şi Grecia. Acest val de imigranţi ilegali, unii veniţi din zone de conflict, precum Siria, iar alţii din ţări africane, a determinat Comisia Europeană să propună un mecanism de repartizare a lor prin cote obligatorii între statele UE, dar multe dintre acestea nu au agreat un asemenea principiu.
Turcia avertizează că următorul val de refugiaţi sirieni ar putea ajunge în Europa
Turcia va lupta pentru a face faţă unui nou aflux de refugiaţi din cauza războiului civil din Siria, dar mulţi dintre aceştia vor încerca probabil să ajungă în Europa, a declarat ministrul turc al afacerilor europene Volkan Bozkir, relatează vineri Reuters.
Turcia găzduieşte deja aproape două milioane de imigranţi sirieni, mai mult decât orice altă ţară vecină Siriei, devenind lider mondial ca ţară gazdă pentru refugiaţi. Acum există preocuparea că luptele din jurul oraşului sirian Alep (nord) vor împinge peste graniţe încă un milion de refugiaţi, scrie Agerpres. „Turcia a atins deja capacitatea maximă în ceea ce priveşte adăpostirea refugiaţilor. Acum, există discuţii că ar putea să apară un nou val de refugiaţi. Aceasta ar depăşi capacitatea Turciei şi ar pune UE în postura de a primi şi mai mulţi imigranţi“, a declarat Volkan Bozkir pentru ziarul Hurriyet în cursul unei vizite la Bruxelles.
Bozkir atrage atenţia şi că suma cheltuită de ţara sa pentru refugiaţi este mult mai mare decât ajutorul oferit de Uniunea Europeană. „Am cheltuit şase miliarde de dolari până acum. Suma totală alocată de UE este de 70 de milioane de euro şi deocamdată este doar o promisiune, banii nu au ajuns încă la noi“, a afirmat oficialul turc.
Autorităţile din Ungaria au interceptat peste 1.200 de refugiaţi într-o singură zi
Autorităţile ungare au interceptat doar joi 1.217 refugiaţi, printre care 123 de minori, care fugeau din cauza conflictelor din ţările lor şi intraseră ilegal în Ungaria, a informat vineri poliţia ungară, citată de Agerpres. Cel mai mare grup, format din 80 de afgani, 10 sirieni şi 4 pakistanezi, a intrat în ţară pe la Ásotthalom, localitate situată în apropierea frontierei ungare cu Serbia.
Numărul solicitanţilor de azil în Ungaria în perioada scursă de la începutul anului depăşeşte 75.000 de persoane, majoritatea ajungând în Ungaria via Serbia şi care traversează Ungaria pentru a ajunge în ţări mai bogate din Uniunea Europeană, cum ar fi Austria sau Germania.
Cancelarul german: UE va ajuta Balcanii şi Ungaria să facă faţă imigranţilor
Uniunea Europeană va ajuta Ungaria şi ţările din Balcani să facă faţă fluxului de imigranţi ilegali, a afirmat miercuri la Belgrad cancelarul german, Angela Merkel. „Italia şi Grecia au fost primele opţiuni ale imigranţilor, dar în iunie şi iulie situaţia s-a schimbat mult, imigranţii caută tot mai mult să treacă prin ţările din Balcani, prin urmare vom ajuta aceste ţări“, a declarat Merkel la finalul unei întrevederi cu premierul sârb, Aleksandar Vucic.
Cancelarul german a constat că Ungaria şi Serbia sunt afectate de sistemul actual de cereri de azil care „nu funcţionează“.
Parlamentul Ungariei a adoptat, luni, amendamente la câteva legi referitoare la imigraţie şi la acordarea azilului, informează MTI. Noua lege va accelera procedurile de evaluare a solicitărilor de azil şi va permite repatrierea cât mai rapidă a imigranţilor care au motivaţii economice.
Procesul de analizare a solicitărilor de azil va fi accelerat, iar solicitanţii vor fi ţinuţi în detenţie pe durata procedurilor. Noua lege va limita drepturile celor care au solicitat azil în Ungaria de mai multe ori, notează Mediafax.
ONU solicită UE să ajute şi Grecia în criza imigranţilor
Agenţia ONU pentru refugiaţi a transmis vineri că Grecia are nevoie urgent de ajutor pentru a face faţă celor 1.000 de imigranţi care ajung zilnic pe teritoriul său şi a făcut apel la Uniunea Europeană să intervină înainte ca situaţia umanitară să se deterioreze şi mai mult, relatează Reuters.
Peste 77.000 de persoane au ajuns pe mare în Grecia în acest an, cel puţin 60% dintre ei fiind sirieni, alţii provenind din Afganistan, Irak, Eritreea sau Somalia, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi, citată de Agerpres.
„Situaţia economică volatilă, combinată cu numărul tot mai mare de nou-veniţi, pune o presiune extrem de mare pe micile comunităţi din insule“, a declarat William Spindler, din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
„Ne aşteptăm ca UE să-şi activeze răspunsul de urgenţă, deoarece Grecia este parte a Uniunii Europene. Această situaţie are loc în Europa, la uşa Europei. Grecia are nevoie urgent de ajutor şi ne aşteptăm ca Europa să intervină“, a spus Spindler.
Aproximativ 150.000 de imigranţi au ajuns în Europa pe mare în acest an, cei mai mulţi dintre ei în Grecia şi Italia, a precizat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Peste 1.900 de imigranţi s-au înecat în Mediterana, de două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus purtătorul de cuvânt Joel Millman.