Corespondenţă de la Vilnius: Ucraina nu semnează. Moldova şi Georgia au parafat. Iurie Leancă: „Trăim un moment istoric”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci ore de negocieri joi noapte, Bruxelles-ul a decis să relaxeze condiţiile pentru semnarea acordului de asociere şi comerţ liber cu Ucraina. UE ar fi renunţat chiar la „condiţia Timoşenko”, potrivit unor surse oficiale, poziţie susţinută şi de România. Cu toate acestea, Ucraina nu va semna astăzi acordul, a confirmat oficial preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite.

UPDATE 09.45: Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, a transmis un mesaj în română în discursul rostit înainte de a parafa acordul de asociere şi liber schimb cu UE: „Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană”, a spus Leancă. 

„Acest pas este important pentru că aduce Republica Moldova şi mai aproape de UE”, a spus Leancă. 

„Dragi prieteni, trăim un moment istoric - un acord de o ambiţie fără precedent şi cuprinzător între Repubica Moldova şi UE a fost iniţat. El simbolizează încredere, deschidere şi cooperare între ţara mea şi UE. Reprezintă o cale clară pentru relaţia noastră, care sigur va aduce ţara mea în UE. Această etapă este importantă pentru că pune bazele corecte şi ne pregăteşte pentru efortul de a îndeplini angajamentele stipulate în acest acord. Împreună vom atinge toate aceste obiective. Moldova este o ţară europeană şi va deveni membră a UE în viitorul apropiat”, a spus premierul moldovean. 

Ceremoniile de parafare s-au încheiat, după ce Georgia şi Republica Moldova au parafat. 

Cum s-a parafat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană 

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE. "Trăim un moment istoric şi anume iniţierea unui acord ambiţios şi de perspectivă între Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a declarat premierul moldovean, în limba engleză, potrivit trimisului MEDIAFAX la Vilnius. "Acest eveniment simbolizează încrederea, deschiderea şi cooperarea între ţara mea şi Uniunea Europeană, reprezintă un pas sigur spre viitorul unor relaţii care, cu siguranţă, vor aduce într-o zi ţara mea în UE", a adăugat Leancă.

UPDATE 09.24: Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, adaugă că acordurile parafate astăzi de Republica Moldova şi de Georgia vor aduce beneficii majore din punct de vedere economic atunci când vor fi semnate, însă a subliniat că „nu este vorba doar despre comerţ”. „Vom începe să colaborăm mult mai îndeaproape în domenii precum securitate, energie, educaţie şi protecţie socială”, a spus Barroso. 

UPDATE 09.21: Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi-a exprimat încrederea că UE va deveni mai puternică în urma paşilor făcuţi de Republica Moldova şi de Georgia, iar spaţiul comunitar şi partenerii săi vor continua să negocieze şi să colaboreze pentru dezvoltare şi prosperitate.

UPDATE 09.15: Ucraina nu va semna astăzi acordul, a confirmat oficial preşedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite. 


În momentul de faţă, mingea este în terenul lui Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei. Bruxelles-ul este dispus să renunţe şi la o condiţie care, până ieri, era sine qua non. Astfel, liderii europeni ar fi scos de pe lista condiţiilor de asociere „legea Timoşenko”, pachetul de legi pentru reformarea Justiţiei care ar fi permis eliberarea sau transportarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko în Germania pentru tratament medical. 

„România sprijină eliminarea oricărei alte condiţii impuse de Bruxelles Ucrainei, plecând de la premisa că toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite şi având în vedere că însăşi Iulia Timoşenko a cerut Uniunii Europene să renunţe la condiţia privind eliberarea sau transportarea ei în Germania”, a spus preşedintele Traian Băsescu joi, înainte de a pleca din Bucureşti pentru a participa la summitul de la Vilnius. 

„Este extrem de important că Georgia şi Moldova vor face un pas înainte, din păcate şi este de regretat că Ucraina nu o va face”, a declarat preşedintele Băsescu în urmă cu câteva minute, când a sosit la centrul Litexpo din Vilnius pentru a participa la ceremoniile de parafare. Oricum, întregul summit poate fi considerat un prin prisma fatului că Georgia şi Moldova fac aceşti paşi, a subliniat Băsescu. 


Citeşte mai multe despre summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

INFOGRAFIE UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.

   

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius. Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Mizele Republicii Moldova la Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul comisar european Leonard Orban şi sociologul Darie Cristea au discutat de la ora 12:30 cu jurnaliştii şi cititorii „Adevărul” şi au explicat mizele Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, eveniment desfăşurat între 28 şi 29 noiembrie. Cei doi invitaţi au dezbatut şi posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, cititorii fiind invitaţi să contribuie la discuţie.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite