Conservatorii din Polonia fac un nou pas în direcţia preluării controlului sistemului judiciar, acuză opoziţia

Conservatorii din Polonia fac un nou pas în direcţia preluării controlului sistemului judiciar, acuză opoziţia

Parlamentul Poloniei Foto: AFP

Parlamentul polonez a adoptat miercuri două proiecte de lege care, potrivit opoziţiei, reprezintă un nou pas în direcţia preluării controlului sistemului judiciar de către majoritatea conservatoare, slăbind separarea puterilor, relatează agenţia Belga, preluată de „La Dernière Heure“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit primei legi, cu privire la Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), Parlamentul va fi cel care va alege membrii acestei instituţii. 
 
Potrivit celei de-a doua, referitoare la regimul tribunalelor de drept comun, ministrul Justiţiei va fi cel care va numi preşedinţii de tribunale.
 
În ochii unui mare număr de jurişti, noile măsuri se îndreaptă contra independenţei puterii judiciare şi separării puterilor executivă, legislativă şi judiciară.
 
Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Magistraturii că este „o corporaţie care, singură, decide totul“, dar şi pe magistraţi, apreciaţi ca fiind o „castă“ cu rădăcini în vremea comunismului, care serveşte interesele grupurilor politice.
 
„Este timpul să schimbăm toate astea“, a declarat Ziobro, într-o dezbatere în Parlament cu privire la cele două legi.
 
De la sosirea la putere, în toamna lui 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a preluat controlul Tribunalului Constituţional, fapt ce a condus la mari manifestaţii de stradă, notează Belga.
 
„Ministrul Justiţiei va deţine de acum încolo controlul direct asupra tuturor preşedinţilor de tribunale, la toate nivelurile. Acest gen de procedură funcţiona în comunism“, a declarat deputatul de opoziţie Jacek Protasiewicz.
 
Potrivit lui Waldemar Zurek, purtător de cuvânt al Consiliului Magistraturii, „noile legi încalcă Constituţia“.
 
În virtutea noii legi, ministrul Justiţiei va dispune de un termen de 6 luni în care va putea înlocui orice preşedinte de tribunal fără a da motive. Noii preşedinţi vor putea, la rândul lor, să-i înlocuiască pe judecători.
 
Aceasta înseamnă că PiS, după Tribunalul Constituţional, „cucereşte ansamblul sistemului de justiţie“, a afirmat Zurek, într-un interviu acordat recent France-Presse.
citeste totul despre: